Надзирателите от женския затвор в Сливен се присъединиха към протеста на колегите си

Сливенският затвор

В продължение на един час в петък протестираха всички надзиратели от затвора и
следствения арест в Сливен заради мизерните битови условия и ниските заплати. Техните искания са същите като на колегите им, които протестираха в сряда – увеличаването на заплатите, подобряване на условията за работа и изравняването на порциона с този, който се дава на служителите на МВР.

"Някои от социалните плащания не са променяни от 15 години, същевременно заключението на всички организации, които упражняват мониторинг на местата за лишаване от свобода, са
категорични, че условията в българските затвори са най-тежките от страните в ЕС, определят ги като "нечовешки и унизителни", каза Цветан Михайлов, председател на синдикалното дружество към затвора в Сливен и член на управителния съвет на Синдиката на затворите, цитиран от БТА.

По думите му до момента ръководството на Сливенския затвор мълчаливо отказва да създаде Комисия за социален диалог.

През 2010 година по настояване на синдиката това е уредено с правила за работа на Съвета за социално партньорство към Министерството на правосъдието.

"Имаме възражения и за прозрачността на провеждане на конкурсите за обществени поръчки
от Главна дирекция "Изпълнения на наказанията", каза още той.

Синдикалното дружество в единствения женски затвор в страната наброява 60 души. В събота около 25 надзиратели ще отпътуват за София, за да се включат в националния протест на синдиката на затворите пред Министерството на правосъдието.

Споделяне

Още от България