Надзирателите отново протестираха за по-високи заплати

Съюзът на съдиите подкрепи исканията на работещите в затворите

Сн. БГНЕС
В деня на професионалния си празник работещите в затворите и арестите излязоха на пореден протест с настояване за достойни трудови възнаграждения и условия на труд.

До решението за протест се стигна, след като в четвъртък представители на Синдикалната организация на служителите в затворите се срещнаха с министъра на правосъдието Цецка Цачева.На срещата е станало ясно, че няма отговор на техните искания за изравняване на заплащането им с това на другите работещи в сектор "Сигурност" и за увеличаване на щатните им бройки. 

 
Освен в София, протести се проведоха в още 11 града. В сряда протестните действия ще се пренесат пред сградите на съдебните палати в страната. Синдикатът на служителите в затворите и Синдикат "Охрана" обмислят и национален протест.
 
Основното им настояване е за 20% увеличение на заплатите. При предишното си недоволство те постигнаха 5-процентов скок, но сега искат по-сериозни действия на правителството, след като бяха предвидени и общо 155 милиона лева допълнително за МВР през тази година.

Междувременно Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова управляващите да обърнат внимание на исканията на протестиращите и да намерят разумно и адекватно решение.

"Като професионална организация, защитаваща професионалните, интелектуални, социални и материални интереси на българските съдии, ССБ изразява своята съпричастност към справедливите социални искания на Синдиката на служителите в затворите и Синдикат "Охрана", посочиха от съдийската организация.

Членовете на ССБ споделят възмущението на служителите на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" на Министерство на правосъдието срещу политиката на двойни стандарти в сектор "Сигурност".

"Наказателната политика на държавата обхваща предотвратяването на престъпленията, тяхното разкриване и разследване, установяването в съдебен процес на авторството и вината, осъждането и накрая - изпълнението на наказанието. В този смисъл и е налице необходимост от равно третиране на служителите от МВР, охраняващи обществения ред и разкриващи престъпленията, и служителите от МП, на които е поверено изпълнението на наказанията. Това се отнася и до служители на ГД "Охрана", които осигуряват сигурността както на магистратите и съдебните служители, така и на всички граждани, участващи в съдебни производства", се казва още в позицията на Съюза на съдиите.

Споделяне

Още от България