Надзирателите питат защо униформата им е поскъпнала от 276 на 434 лв.

Снимка: БГНЕС

Униформите на надзирателите в затворите рязко са поскъпнали, макар че по вид и вложени материали си остават същите. За това сигнализираха от синдиката на служителите в затворите. Според тях към момента няма адекватно обяснение за по-високите цени на униформите през тази година.

Поскъпването идва малко след като бе взето решение да се увеличат отпусканите пари за облекло от 400 на 600 лв. годишно. Целта на мярката бе всеки служител да има достатъчно средства за облекло, припомнят от синдиката. Резултатът обаче е съвсем различен. Затова от съюза са поискали от главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство обяснения.

"Синдикатът на служителите в затворите в България поиска дирекцията да предостави обективни данни, които убедително да доказват необходимостта от подобно увеличение, с което например: лятна риза с д.р. поскъпва от 42,60 лв. на 59,34лв., тениска обикновена от 5,00лв. на 14.00лв., трикотажна блуза с пагони от 25,00 лв. на 42.00 лв., летен панталон от 48,00 лв. на 82,60 лв., яке лятно от 115,00 лв. на 161,00 лв., а цената на зимен комплект става от 276,60 на 434,28лв., при видимо същите дизайн, качество и вложени материали", пишат от там.

Засега нито от правосъдното министерство, нито от от главната дирекция има позиция по въпроса.

От синдиката обаче настояват да им се даде информация и кои са хората, участвали в провеждането на обществената поръчка за униформите. Те посочват, че с елементарна справка онлайн се вижда, че дори единичните бройки от подобни костюми на водещи производители са далеч по-евтини.

Споделяне

Още от България