Надзирателите в затворите се вдигат на национален протестен митинг

На извънредно заседание в Пловдив в петък Синдикатът на служителите в затворите в България реши на 9 ноември (събота) да направи национален протестен митинг пред Министерството на правосъдието.

Недоволството на надзирателите е срещу цялостната политика в системата на местата за лишаване от свобода и срещу предлагания проектобюджет за следващата година на главните дирекции "Изпълнения на наказания" и "Охрана".

В дискусията в Пловдив участваха представители на всички затвори и на по-големите следствени арести в страната.

Всяка година бюджетът се намалява, като през 2013 г. е 97 милиона лева, а се увеличават броят на лишените от свобода и задълженията, които ни се вменяват, коментира Иван Петров - председател на синдиката. Той определи като парадокс факта, че в новия бюджет е предвидено увеличение на заплащането на затворниците, тъй като то е обвързано с минималната работна заплата, а за надзирателите отговорът е "няма пари".

Ние не искаме увеличение на заплатите, а изравняването на заплащанията с останалите държавни служители в сектора "сигурност", защото ние сме с най-ниските, обясни Петров. Той посочи, че парите за храна в системата на МВР са 120 лева на месец, а за тях - 60 лева. За специфичните условията на труд надзирателите получават 28.50 лева.

Затворниците изтърпяват наказание за съответното престъпление, а това е нашето работно място, каза Петров. Той цитира европейските комисии, осъществяващи мониторинг на местата за лишаване от свобода, които определят условията там като нечовешки и унизителни.

Докато под натиска на тези организации се променя нещо за затворниците, за нас не се променя нищо, допълни той. По думите му е възможно по места в затворите в страната да има спонтанни прояви, "защото хората са вече на ръба на търпението". Ще продължим протестите, докато не се изпълнят исканията ни, каза Петров.

Споделяне

Още от България