Надзорът на АП защити агенцията за "Атоменергоремонт"

Председателят на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация Петко Николов днес потвърди, че искането на министерството на енергетиката кандидат-купувачите за "Атоменергоремонт" да имат опит в бранша е дошло прекалено късно.

Когато Изпълнителният съвет на АП е приел правила и критерии за оценка на офертите на кандидатите, е предоставил информация на министерството на енергетиката и оттам не е получено възражение, заяви Николов в парламента, където се срещна с НДСВ-депутата Димитър Ламбовски по повод на сделката.

"Едва когато останаха няколко дни до заключителния етап на подаването на окончателните оферти, се получи писмо от министъра на енергетиката, но правният отдел отговори, че това би било сериозно нарушение на правилата за провеждане на конкурса, поради което се действа по досега приетите правила", защити действията на изпълнителния съвет на агенцията Николов.

Критериите към офертите на кандидатите са 90 точки за цена, 5 т. за инвестиции и 5 т. - за работни места.

В прессъобщение от АП се уточнява, че четири дни след приемането на правилата и изпращането им на кандидат-купувачите за "Атоменергоремонт", от министерството на енергетиката са поискали смяна на критериите - 50 т. за опит в бранша и 50 т. за цена.

Скандалът около сделката за "Атоменергоремонт" се развихри след информацията, че най-добра оферта е подадена от "Българска енергийна компания" и фирмата е класирана на първо място в конкурса. Според няколко различни източника, както и според публикации, фирмата е свързана с Константин Димитров - Косьо Самоковеца, посочен в доклада на МВР за организираната престъпност. Легалният ѝ собственик отрича връзка със Самоковеца освен факта, че и той е от Самоков.

На второ място е класирана фирма "Кобела" на хазартния бос Васил Божков - Черепа. За нея също се появиха информации, че играе заедно с известната в енергийния бранш "Риск инженеринг", която участва в проекта за модернизация на 5-ти и 6-ти блок в АЕЦ "Козлодуй". От "Риск инженеринг" отрекоха съдружие с "Кобела".

"Атоменергоремонт" е фирмата, специализирана в тежките ремонти на големите турбини в АЕЦ "Козлодуй". По този повод министърът на енергетиката Милко Ковачев, както и шефът на Агенцията за ядрено регулиране Емил Вапирев заявиха, че дейността на тази фирма е важна за безопасността на централата.

Ламбовски обвини Ковачев в опит за натиск

Обезпокоен съм, че по време на приватизационната процедура за "Атоменергоремонт" се иска поставянето на допълнителни условия. За мен нещата са ясни - има кандидати, оферти и сделката е изпълнена по всички правила на закона, заяви депутатът от НДСВ и член на енергийната комисия Димитър Ламбовски. След срещата си с шефа на Надзора на АП Ламбовски добави - ако някой от кандидатите не е доволен, че е предложил по-ниска цена, това е негов проблем.

НДСВ-депутатът обяви, че ще присъства лично на днешното заседание на Надзорния съвет на АП, за да се увери в безпристрастността на решението на надзора. "Имам някои индикации, че е имало опит за оказване на някои препоръки върху членове на Надзорния съвет", обясни Ламбовски, но заяви, че се въздържа от отговор на въпроса дали натискът е идвал от министерството на енергетиката. Според Ламбовски се очаква още днес Надзорът да вземе решение по сделката. Оттам обаче отрекоха вероятността това да се случи. Материалите по сделката бяха внесени от АП в Надзора преди три дни, на 16 юни.

Според Ламбовски - за когото вървят спекулации, че се надява да стане енергиен министър - предложението да се поставят допълнителни условия към кандидат-купувачите е прецедент, който не бил срещал от времето на кабинета "Костов". "Няма нищо лошо да имат опит в енергетиката, но това условие е трябвало да се даде по време на стартирането на процедурата. Предполагам, че всеки от кандидатите може веднага да представи такива документи - на никой не му е проблем да подпише със съответно лице от България или чужбина, което е от бранша", обясни той.

По думите му в момента трябва да се говори за пари, за това кой кандидат колко предлага. "Чисти ли са тези пари, всичко законно ли е - това е, което нас може да ни интересува. Оттук нататък всякакви спекулации, че нещо не е според закона или нарушава националната сигурност, ако са истина, трябва да се направят съответните крачки - търси се произход на средствата, може да се провери и дали лицата в дружествата имат криминално минало", смята депутатът. Той обаче добави, че ако спекулациите не са истина, всички органи трябва да си свършат работата.

НСС проверява класираната на първо място фирма

В сряда, пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност директорът на Национална служба "Сигурност" ген.Чобанов заявил, че засега контраразузнаването няма данни за връзка на "Българска енергийна компания" с Косьо Самоковеца. Той обяснил пред депутатите, че името на човека в доклада на МВР не фигурира в регистрираното ръководство на дружеството. В отговор част от народните представители оспорили с думите, че никой не е толкова глупав да си афишира името и че работата на НСС не е само да проверява фирмените регистри. Чобанов се опитал да успокои недоволството им с отговора, че проверката продължава.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?