Надзорниците на АП одобриха продажбата на "София филм"

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация одобри договорът за продажба на столичните кина в "София филм" ЕАД на "Бългериан технолоджис" ЕООД. Купувачът придобива 75% от капитала на "София филм" за 4,712 млн.лв. в брой.

"Бългериан технолоджис" е собственост на "Лингуапланет. ком" АД, Панама. Фирмата развива консултантска и инвестиционна дейност, сключване на сделки в телекомуникационната индустрия, е видно от съдебната регистрация на дружеството.

"Бългериан технолоджис" поемат ангажимент да инвестират в столичните кина 6 млн.лева за пет години. 77% от цената по сделката ще се плати в деня на подписване на договора, а останалата част ще бъде преведена в депозитна сметка и ще служи за удовлетворяване на собственикът в случай на загуби от съдебни дела по заведени реституционни претенции за киносалоните "Витоша", "Ново кино Славейков", "Глобус" и "Москва".

В "София филм" ЕАД са включени столичните киносалони: "Европа палас", "Москва", "Ново кино Славейков", "Глобус", "Сердика", "Изток", "Витоша", "Модерен театър", "Урвич" и "Мир". Под наем са взети залата в Руския културен център на ул. "Шипка" 34 и кино "Рекс". "София филм" е собственик на 10 от около 35 кина в столицата. В "Модерен театър" има четири кинозали, а в "Мир" - две.

Предметът на дейност на "София филм" ще бъде запазен за срок, не по-малък от 10 години.

"Бългериан технолоджис" бе избрана за купувач на кината на 1 август тази година. Едно от условията, които държавата постави за раздържавяване на "София филм", е 15 % от филмите, които ще се прожектират в столичните киносалони, да са европейски или национални кинопродукции. Купувачът заяви, че ще поддържа тази филми да представляват 20 % от програмата.

На 18 юни 5 фирми купиха тръжна документация и информационни меморандуми за продажбата на "София филм" ЕАД - "София филм плюс" АД, "KPMG - България" ООД, "United cinema" АД, "Бългериан технолоджис" ЕООД и "Пелдерс Бехиър" - Холандия. От тях на 20 юни оферти и депозит от 400 хиляди лева в АП внесоха "Бългериан технолоджис" и "United cinema".

Споделяне

Още от Бизнес