Надзорниците отрязаха "Пирин Турист" за "Хемус ер"

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация не одобри договора за продажба на 51% от капитала на държавната авиокомпания "Хемус Ер" на "Пирин - Турист".

Основният мотив на надзорниците е, че избраният купувач не притежава опит в бранша и собствен финансов ресурс, с който да развие адекватно държавната авиокомпания.

Друг мотив за отхвърляне на проектодоговора е, че финансовите резултати на основния акционер на купувача "Антуеп овърсийз лимитид" - Кипър, през последните години отбелязват тенденции към влошаване.

"Пирин - Турист" бе избрана за предпочетен купувач на авиокомпанията на 13 юни. Съдружници в дружеството са фирмите "Либеро" и регистрираната в Кипър "Антуеп овърсийз лимитид". Компанията притежава хотел в Боровец и е свързвана с Първа инвестиционна банка.

Авиокомпания "Хемус Ер" е създадена през 1991 г. като регионален превозвач и към днешна дата 100% от капитала ѝ е държавна собственост.

В компанията са заети между 250 и 300 служители. Оперира с 12 собствени самолета и още 6 машини, които е взела под наем. Самолетният ѝ парк се състои от машини тип Як-40, ТУ-134 А, Ту-154 М и Л-410.

"Хемус Ер" изпълнява полети до Варна, Братислава, Скопие, Тирана, Букурещ, Лайпциг, Осло и Бейрут и Ларнака - Кипър и има разрешение за полети до Дамаск, Загреб, Тбилиси и Прищина.

Авиокомпанията в момента подготвя полети и до Триполи и Белград. Към 31 декември 2000 г. дружеството е на печалба с 331 хиляди лева.

Споделяне

Още от Бизнес