Наем от 50 евро/кв.м за магазин в центъра на София

Два нови търговски центъра в провинцията отварят врати до края на годината

Наем от 50 евро/кв.м за магазин в центъра на София

Наемите на търговските площи в центъра на София и в моловете растат и достигнаха предкризисните нива. Това показват данните на консултанската компания за бизнес имоти "Фортън", която е представител на "Кушман и Уейкфилд" за България и Македония.

Наемите на първокласни площи в търговските центрове и търговски улици в София се движат плавно нагоре поради липсата на ново предлагане, коментира Иван Граматиков, мениджър "Търговски площи" във "Фортън".

Средният наем на магазин с площ между 100 и 200 кв. м на добра локация в центъра на София е 50 евро/кв. м. В търговските центрове той е около 32 евро/кв. м. Реалната запълняемост в добре представящите се обекти е почти на 100%, сочат данните на компанията.

Наемният пазар на търговски площи през първите месеци на годината остава сравнително активен. Благодарение на положителната икономическа перспектива в страната, много търговци считат настоящия момент за подходящ за разширяване на търговските си обекти, посочват от "Фортън".

София и големите градове остават във фокуса на водещите компании в сектора на бързооборотните стоки, вериги спортни стоки, модни брандове в ниския и средния ценови клас и продуктите за здраве и красота.

Интересът на наемателите кореспондира с амбицията на наемодателите да подобрят позиционирането си на пазара. В резултат, редица големи откривания бележат първите три месеца на 2018 г. – Billa и Douglas в Bulgaria Mall, 5 нови бранда от групата на LPP в Sofia Ring Mall и dm дрогерие в Mall Plovdiv.

За разлика от столицата, в другите големи градове в страната, предлагането на търговски площи се увеличава. През втората половина на годината се очаква да отворят врати два търговски центъра - Delta Planet Mall във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив. И в двата града вече има по два работещи мола и откриването на трети ще е предизвикателство. Планове за разширение на Galleria Мall в Бургас, обявиха и от "Burgas MAS Real Estate", посочват от "Фортън".

Очакванията на компанията са фокусът на инвеститорите да се измества към офис площите през 2018 г. Това ще отвори врати за разширяване на различни групи наематели, като например банкови клонове, фитнес зали, кафетерии, модерни форми на магазини за книги и места за културни срещи и събития.

"Пазарът на търговски имоти няма как да достигне обема от предходната година заради ограниченото предлагане на първокласни активи. Не виждаме интерес от страна на нови инвеститори, затова очакваме доходността по сделките да се запази около 7% с тенденция плавно да намалява през следващите месеци", коментира Иван Граматиков. По думите му в по-дългосрочен план тази тенденция едва ли ще се запази предвид покачването на лихвите и поскъпването на финансовия ресурс.

През 2017 г. пазарът на търговски площи отбеляза рекорден обем със сделки за около 600 млн. евро. В момента пазарът е подчинен изцяло на желанието на новите собственици за затвърждаване на пазарните им позиции, посочват от "Фортън".

Споделяне

Още от Бизнес