Наемането на общинско жилище ще е с договор за две години

Настаняването в общински жилища в София ще става само за две години. Това предвижда проект на наредба на Столичния общински съвет, изработена от общинския обществен посредник (омбудсман) Ангел Стефанов, предаде в сряда Дарик радио.

Стефанов предлага още списъците с нуждаещите да се изготвят на централно ниво в Столичната община, а не както е сега – на ниво районни администрации.

Настанените в общински жилища граждани ще губят правото да кандидатстват за нов договор 5 години, в случаите, когато са били принудени да напуснат апартамента за неизплатени повече от 6 месеца задължения.

Наемателите няма да ползват предимство при купуването на общинските апартаменти, а ще се състезават на общо основание с всички желаещи, уточни председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов.

Право да станат собственици ще имат само наемателите, които са били одобрени на три класирания и са обитавали апартамента поне пет години, добави още общинският обществен посредник Ангел Стефанов.

При отчета си за последните 6 месеца като обществен посредник Стефанов поясни, че 650 граждани и юридически лица са били изслушани от него и заместника му.

По жалби и сигнали са били заведени 183 преписки. Проучени и приключени са 109 случая. В процес на разглеждане са 84. Най-много – 38, са жалбите за жилищно настаняване.

Споделяне

Още от България