Наемането на работници в ЕС излиза най-скъпо в Белгия, най-евтино – в Латвия

Четири пъти по-евтино е да се наеме работник от Централна и Източна Европа, отколкото в "старите" страни членки на ЕС, сочат данни от проучване на американската компания Мърсър хюман ризорс кънсалтинг, цитирано в понеделник от ДПА.

Според проучването най-скъпо струва наемането на работник в Белгия, Швеция, Германия, Люксембург и Великобритания. Най-евтините работници са в новите страни членки на ЕС, особено Латвия, Литва и Словакия.

"Проучването показва конкурентните предимства, които имат източните членки на ЕС в сравнение със западните страни", казва Марк Съливан, партньор в Мърсър, която е собственост на Марш енд Макленън груп.

Средната годишна работна заплата, включително надбавките, в Белгия, Швеция и Германия в момента е над50 000 евро (65 000 долара), в Словакия и Литва тя е под 7000 евро.

В Латвия средната годишна работна заплата е едва 4752 евро. За сравнение в България тя е около 2100 евро.

Проучването, което е направено миналата година, показва, че заплатата на мениджърите в Централна и Източна Европа е по-малко от половината от тази в Западна Европа.

Чуждестранните инвестиции в Централна и Източна Европа през 2004 г. достигнаха рекордните 36 млрд. долара, сочат данните на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД). Това е допринесло за засилването на икономическия растеж в региона.

"С високия курс на еврото и на британската лира спрямо долара се появяват съмнения дали американските компании ще продължат да инвестират в ЕС", каза още Съливан. Според него компаниите, които ще продължат да инвестират, ще се насочат по-скоро към източноевропейските страни.

Разходите за наемане на работна ръка в 25-членния ЕС са с 15% по-ниски в сравнение със САЩ.

Ако обаче бъдат изключени осемте източноевропейски членки на ЕС, то разходите за наемане на работна ръка в Западна Европа са с 23% по-високи в сравнение със САЩ.

В Китай средната годишна работна заплата, включително надбавките, възлиза на 13 884 евро.

Проучването на Мърсър показва още, че годишната заплата в Япония е 45 839 евро, а в САЩ - 33 195 евро. 

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?