Наемателите на пострадалите от бурите плажове ще бъдат обезщетени

Наемателите на пострадалите от бурите плажове ще бъдат обезщетени

Държавата ще компенсира концесионерите и наемателите на плажове, чиято територия пострада от свирепите морски бури в началото на февруари, съобщи във вторник регионалният министър Лиляна Павлова.

Прави се преглед на плажовете с отнесени площи заради морските бури – където има такива, ще се направи анексиране на договорите, за да се намали територията, или ще се свали концесионната такса, каза Павлова.

Тя припомни, че на 1 май изтича срокът, в който наемателите на плажове трябва да платят таксата си. За тези, които не платят, ще започне процедура по новото отдаване, за да бъдат осигурени наематели на плажовете до май.

По повод незаконния комплекс "Златна перла" министърът съобщи, че за първите обекти с влезли в сила заповеди за премахване е избран изпълнител и идните седмици започва събаряне на постройките.

Павлова каза още, че се надява това лято българските морски плажове да са спокойни, а водата – чиста. Министърът съобщи, че вече е одобрен проектът за дълбоководно заустване на отпадъчните води на Варна. Проектът е на стойност 8.80 млн. лева и предстои избор на изпълнител. Когато се нормализира времето, ще се направи и укрепване на съществуващата тръба и за този сезон ще бъдем подсигурени, каза министърът.

За Созопол се предвижда съществуващата тръба да бъде удължена. За Равда също има одобрен проект за дълбоководно заустване и строителството ще започне още през лятото.

Министърът уточни, че мястото, където ще се полага тръбата, не е на плажа и по тази причина още през първите летни месеци – юни-юли, съоръжението ще може да се изгради.

Строителството на съоръженията за дълбоководно заустване е необходимо, докато се изградят големите пречиствателни съоръжения. Финансирането на проектите става чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес