Наемите на магазините по “Витошка” продължават да падат

Централната търговска улица бул. “Витоша” в столицата падна с 4 места в годишната класация международната консултантска компания “Cushman&Wakefield”, съобщиха в петък от компанията. “Витошка” вече заема 32-ро място сред най-скъпите търговски улици в света. Данните да консултантите сочат, че средният годишен наем за квадратен метър на магазините по централния софийски булевард е 1200 евро.  

Проучването на “Cushman&Wakefield” сред пет централни търговски улици в България показва, че при четири от тях се отчита намаляване в средните наеми на магазините. По-евтино се отдават под наем търговските площи по столичните “Витошка”, “Граф Игнатиев” и “Княз Борис І”. Спад е отчетен и по централната търговска улица в Пловдив – “Александър Батенберг”.  

Според Ралф Холанд, директор проекти във “Forton International”, асоцииран партньор на “Cushman&Wakefield” за България, регистрираният спад при наемните нива на магазините най-вероятно е резултат от успеха на първите МОЛ-ове, които отвориха врати в столицата.

Според Холанд, чуждите фирми ще продължават да търсят магазини по основните търговски улици, защото те предпочитат да влязат на пазара първо чрез главната търговска артерия и едва след това да потърсят помещения в шопинг-центровете.

Експертът коментира, че многобройните проекти за изграждането на МОЛ-ове не са опасност за централните търговски улици, но могат сериозно да намалят наемните нива на магазините по второстепенните търговски улици в градовете.

В световен мащаб най-скъпата търговска улица за пореден път е Пето Авеню в Ню Йорк. Средният годишен наем на търговските площи по нея е 11 983 евро/кв. м. Най-голям ръст в наемните цени е отчетен в Индия. Стабилно е положението на пазара за търговски площи в Централна и Източна Европа. Най-сериозно повишение на цените при магазините под наем от 25 на сто е отчетено в Русия и Словакия. С 21.5 на сто са се повишили цените на търговските обекти по централните улици в Полша.

Наеми на търговски площи по централните търговски улици в България

Държава

Град

УлицаЕд. мяркаНаеми
юни 2007
Годишен
ръст %
Инфлация %
БългарияСофиябул. ВитошаEUR/м2/г.1200-16.7%5.6%
БългарияСофияул. Граф ИгнатиевEUR/м2/г.1020-5.6%5.6%
БългарияПловдивбул. Ал. БатенбергEUR/м2/г.780-7.1%5.6%
БългарияВарна ул. Княз Борис IEUR/м2/г.960-15.8%5.6%
БългарияБургасул. АлуксандровскаEUR/м2/г.9000.0%5.6%

Източник : Cushman&Wakefield

Споделяне

Още от Имоти