Наемите на първокласни офиси в София растат

Над половината от планираните нови площи през 2018 г. са отдадени под наем

Наемите на първокласни офиси в София растат

Наемите на първокласни офис площи в София отбелязаха плавен ръст през първото тримесечие на 2018 г. в резултат от активния пазар. Това показват данните на консултантската компания "Фортън", която е ексклузивен представител на "Кушман и Уейкфилд" (Cushman & Wakefield) за България и Македония.

Средните офертни нива в сегмента вече са 14 евро/кв. м/месечно при 13.5 евро/кв. м през 2017 г. Като цяло при високия клас офиси те варират между 12 евро/кв. м и 14 евро/кв. м в зависимост от локацията на сградата. Най-високите цени се постигат при проектите в централните райони и по протежение на големите булеварди. Наемните цени за по-ниския клас офиси (B) се движат между 9 евро/кв. м и 11 евро/кв. м.

"Наемодателите остават в комфортна позиция в резултат от все още ограниченото предлагане на първокласни офис площи и това доведе до нов плавен ръст на наемите. Очакваното завършване на над 190 000 кв. м нови офиси тази година обаче ще балансира пазара и не очакваме наемите да продължат да се покачват", коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във "Фортън".

По данни на компанията през първото тримесечие на 2018 г. са сключени наемни договори за 36 296 кв. м офиси. Това е 4% ръст спрямо същото тримесечие на предходната година.

Продължаващото покачване на обема на пазара е в резултат от набраната инерция през 2017 г., когато наемните сделки достигнаха рекордните почти 200 000 кв. м. Основен двигател остават компаниите от ИТ и аутсорсинг сектора, които се разрастват или търсят по-добри локации.

Сред по-значимите сделки през първите три месеца на годината е наемането на 6300 кв. м в
новостроящата се сграда в "Офис Парк Централ" от компанията "60К" в широкия център на София. Договорът на "Кауфланд Сървисис" за 2082 кв. м в сградата на строителната компания "Филто-С" на бул. "Тодор Александров" е друга голяма сделка от началото на годината.

Към момента над половината от планираните за завършване през тази година офис площи вече са заети, отчитат от "Фортън".

През първото тримесечие нямаше нови завършени сгради и общото предлагане на офис площи остана на 1 728 233 кв. м. Средното ниво на незаетост на пазара е намаляло до 9.2% в резултат от високата наемна активност при липсата на новозавършени сгради.

Прогнозата на "Фортън" е нарастващото предлагане да доведе до плавен ръст на свободните площи през следващите години.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?