Наемите в кв."Младост" по-евтини с една четвърт

Най-често търгуваните имоти в един от най-големите жилищни комплекси в столицата – "Младост", са тристайни апартаменти в качествени нови сгради с разрешение за ползване, сочи анализ на агенция "Ера". Почти 65% от сключените от началото на 2010 г. сделки са именно за големи тристайни жилища с квадратура от минимум 85 – 100 кв.м..

От една страна "Младост" разполага с добра инфраструктура, удобни транспортни връзки, достатъчно зелени площи и много нови жилищни сгради. Това прави района предпочитан от младите семейства с нужда от жилище с голяма площ, в което да отгледат семейството си. Същевременно този тип купувачи не могат да си позволят апартамент на топ локация и "Младост" се превръща в най-оптималния за тях вариант.

Друг фактор, който обуславя динамичния пазар на тристайни апартаменти, е сравнително дефицитното предлагане на по-малки жилища. Активното търсене на гарсониери и едностайни апартаменти контрастира с броя на офертите, който е най-малък от всички за района на" Младост". Това отчасти се дължи на забраната на строителството в района, наложена през лятото на 2008 година.

На пазара в "Младост" в момента има две категории предложения – атрактивни имоти, чиито притежатели се нуждаят от средства и по тази причина са обявили добри продажни цени и собственици, за които продажбата не е въпрос на време, а на изгодна цена.

"С продавачите от първата група успяваме да сключим сделка в рамките на седмица, докато предложенията от втората група остават на пазара повече от 6 месеца и не намират купувач, освен ако цената не се актуализира”, коментира Даниела Кметска, мениджър на “Ера“. "За съжаление офертите от втората категория заемат по-голям дял от пазара – 73% от всички обявени от началото на годината до края на август".

Отстъпките, а не цените бяха тема на разговор през цялата 2009 година. От началото на 2010 насам те съществено намаляват. Ако през предходната година продавачите лесно са отстъпвали 10 до 20%, щом видят надежден купувач, то към момента сделка се сключва със стандартната търговска отстъпка до 5% и то в случаите, в които такава изобщо се направи. На това се дължат и сравнително високите продажни цени, на които се сключват сделки през настоящата година. По-съществени са отстъпките само при панелните жилища – техните собственици все още правят около 10% отстъпки.

"Това е и причината въпреки неатрактивността си, тези жилища да се купуват често. Изгодните цени привличат потребителите, особено онези, които сега идват да живеят в столицата. В момента средната продажна цена на двустаен панелен апартамент в "Младост" се движи между 43 000 и 48 000 евро. Стойността може да падне още, ако жилището има нужда от основен ремонт”, обясни Кметска. Реализират се сделки за двустайни жилища и над 50 000 евро, но в случаите, когато имотът е след основен ремонт, луксозно обзаведен и с изцяло подменена дограма, ВиК и ел. инсталации, добро състояние на сградата и добре поддържан вход.

Съществени промени е претърпял и пазарът на наеми в район Младост. Нивата в момента са с около 20% по-ниски от тези в същия период на 2009 година. Този пазар обаче демонстрира позитивна тенденция – търсенето и предлагането са добре балансирани и наемодателите вече предлагат нива, адекватни на това, от което се нуждаят наемателите. Между 150 и 200 евро е стойността, за която се отдават по-малките жилища в района. Качествените двустайни апартаменти се движат между 250 и 280 евро, а тристайните рядко надвишават 350 евро.

Очакванията на "Ера" са до края на годината да се задържи търсенето, което при слабото предлагане на висококачествени имоти най-вероятно ще доведе до стабилизиране на цените. Това от своя страна ще мотивира и на инвеститорите да използват потенциала на района, за да стартират изграждането на нови, адекватни на пазарното търсене проекти.

Споделяне

Още от Имоти