Наесен тръгва търсене на шистов газ в румънското Черноморие

От Полша обаче се оттеглят проучващи чужди компании

Наесен тръгва търсене на шистов газ в румънското Черноморие

Румъния се кани тази есен да започне проучвания за наличие на шистов газ в нейните крайбрежни Черноморски територии, които са покажат дали е възможно евентуално сондиране след две години. Експлоатацията на шистов газ в тези зони обаче няма да засегне по никакъв начин общините и плажовете, увери румънският министър на околната среда Рована Плумб, цитиран от в. "Ромъния либера" и БТА. По думите му технологията хидравлично разбиване ще може да се прилага не по-рано от пет години.

 

Но докато Румъния предприема първи стъпки в областта на проучването на шистовия газ, от Полша, където от няколко години вървят интензивни изследвания, започват да се оттеглят инвеститори.

 

Според прессъобщение на румънското екоминистерство, цитирано от агенция Аджерпрес, дейностите по изследване на залежите на шистов газ ще заобиколят защитените зони и ще се осъществяват на разстояние от най-малко един километър от брега. Те също така няма да се извършват в градове и населени места, в близост до туристически или културни обекти, се посочва в прессъобщението. По инициатива на правителството ще бъдат организирани публични обсъждания с участието на местните власти, парламентарните групи, гражданското общество и екоорганизации, информира Аджерпрес.

 

"Ромъния либера" припомня, че в края на април 2013 г. страната разреши на американската компания “Шеврон“ да проучва за шистов газ в два периметъра в Черно море. Така Шеврон притежава концесия за проучвания в три блока в Румъния с обща площ 270 000 хектара. Два от блоковете са по Черноморието - “Костинещ“ и “Вама Веке“, а третият е в Източна Румъния в окръг Бърлад.

 

Междувременно Герхард Ройс, шеф на австрийската компания “О Ем Ви“, която е мажоритарен собственик на най-голямата румънска петролна компания “Петром“, обяви, че може да бъде заинтересована от експлоатацията на шистов газ в Черно море.

 

"Определили сме си приоритетите за експлоатация в блока Нептун в Черно море. Ще приключим сеизмичните 3D проучвания тази година. Използваме всички ресурси за това проучване, то е наш приоритет. В средносрочен план може да бъдем заинтересовани и от експлоатация на шистов газ", заяви Герхард Ройс, цитиран от Аджерпрес.

 

Австрийците и американската компания “ЕксънМобил“ проучват съвместно периметъра “Нептун“. Те смятат, че може да извличат годишно 6,5 милиарда кубични метра газ от този периметър, което е близо половината от годишното потребление на Румъния.

 

През февруари 2013 г. двете компании подписаха договор с опция с държавната “Ромгаз“ за участие в дейности в периметъра Мидия в “Черно море“.

 

В Полша обаче, която се явява пионер в Европа по проучванията на шистовите си залежи, канадската “Талисман Енерджи“ и американската “Маратон“ обявиха оттеглянето си от страната. “Талисман“ смята да продаде правата си за проучване на ирландската група “Сан Леон Енерджи“, а “Маратон“ обяснява решението си с "неуспешни опити да открие конкурентни нива на хидрокарбони", предава ББС.

 

Изтеглянето на двете компании е огромен неуспех за амбициите на европейската държава да се освободи от зависимостта си от руски природен газ, особено след като миналата година се изтегли и гигантът от САЩ “ЕксънМобил“, коментира изданието. От по-големите световни енергийни компании остават “Шеврон“ и италианската EНИ.

 

"Полският шистов газ съществува само в медиите, защото в действителност нищо не се случва", заявява енергийният експерт от Института "Собиески" Гжегож Пител.

 

Според експерти, близки до проучванията за шистов газ в Полша обаче, ситуацията не е точно такава. Те твърдят, че проучванията са показали достатъчно големи залежи, но полското правителство предпочита най-вече държавни фирми да участват в добива на газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?