Наесен учениците ще се оценяват по нов начин

Наесен учениците ще се оценяват по нов начин

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев е наредил на свой екип да изготви промени в оценяването на учениците, което да започнат да действат от новата учебна година наесен. Това съобщи Вълчев в понеделник, като обясни, че е разпоредил промяната заради случая в столичната Френска гимназия, когато в края на тази учебна година учителите написаха на всички ученици пълни шестици в знак на протест срещу ниските си заплати.

Тогава това бе коментирано като предоставяне на недопустимо предимство на тези гимназисти за сметка на учениците в други заведения.

Образователният министър припомни, че преди време годишните оценки са се образували като средно аритметично на срочните постижения на ученика, но това изискване е отпаднало.
Той коментира още, че въведените тестове след седми клас като изпит за вход в средното образование не са предизвикали стрес в учениците. Постигнатите резултати показаха, че това е по-успешната изпитна форма, каза Даниел Вълчев.

По думите му това означава, че занапред тестове могат да се прилагат успешно у нас. Изпитите по български език и литература и по математика за прием след седми клас чрез тестове се оказаха "по-дружелюбния формат на изпита" в сравнение с изпитите от предишни години при които имаше наизустяване на теми, допълни Вълчев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?