Нает от Васил Божков самолет превозил зам.-министър до скандалната изложба в Брюксел

Зам.-министърът на културата Иван Токаджиев и петнайсетина журналисти са били превозени безплатно със самолет, нает от фондацията на хазартния бос Васил Божков “Тракия”, до Брюксел, за да присъстват на откриването на изложбата “Великолепието на България” в Европейския парламент. Това съобщи в петък Портал “Европа”.

Изложбата е от 40 уникални антични предмети, част от колекцията на бизнесмена, а целта ѝ бе представи подходящо България като член на ЕС. Тя предизвика силен негативен обществен отзвук у нас заради споровете за начина на придобиване и легализацията на частните колекции. Преди година и главният прокурор Борис Велчев обеща да разследва произхода на частните колекции, сред които на бизнесмените Васил Божков и Димитър Иванов. Сега се оказа, че такава проверка не е започвала.

Зам.-министърът на културата Токаджиев се е възползвал от транспортните услуги на Божков, въпреки че официално Министерството на културата се разграничи от инициативата. Той го е направил в разрез с етичния кодекс на висшите държавни служители, който забранява да се приемат подаръци или облаги под каквато и да е форма, които биха ги поставили в зависимост от даряващия.

Фондация “Тракия” е поела всички разноски по организирането на изложбата, а журналистите и зам.-министърът са били върнати още същата вечер след откриването на изложбата с наетия самолет, са съобщили от M3 Communications Group на Максим Бехар, която е ангажирана с PR-а на хазартния бос.  

След като скандалът се разгоря, официални и правителствени лица се разграничиха дискретно от събитието. Самият министър на културата Стефан Данаилов, който бе обявен за патрон на брюкселската изложба заедно с шефа на либералите в Европарламента Греъм Уотсън, не е присъствал на откриването, защото “бил ангажиран”, според пресцентъра на ведомството му. Впоследствие министерството обяви, че експозицията не е под негов патронаж.

Директорът на НИМ Божидар Димитров също отклонил поканата поради заетост, макар че колекцията на Божков е изложена от месеци в държавния музей, а и той самият е в ръководството на фондация “Тракия”.

Проявата бе под патронажа на председателя на фракцията на либералите в Европарламента Греъм Уотсън, убеден да участва от членът на фракцията Антония Първанова. В разгара на скандала стана ясно, че Уотсън не е знаел за недобрата репутация на Божков в България, но е приел да бъде патрон, защото експонатите идват от НИМ.   

Изложбата бе бойкотирана от евродепутатите, членове на ЕНП.

Депутатът от левицата Татяна Дончева заяви в петък, че според нея трябва да се направи ревизия на Националния исторически музей (НИМ) и Националната художествена галерия, преди проверка на частните колекции.

“Щом шефът на културно-историческото наследство на НСБОП, бившият (Кирил Христозков –б.р.), се намира във фондацията на Божков, за какво говорим?”, запита риторично Дончева пред БНТ. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?