Нает от Васил Божков самолет превозил зам.-министър до скандалната изложба в Брюксел

Зам.-министърът на културата Иван Токаджиев и петнайсетина журналисти са били превозени безплатно със самолет, нает от фондацията на хазартния бос Васил Божков “Тракия”, до Брюксел, за да присъстват на откриването на изложбата “Великолепието на България” в Европейския парламент. Това съобщи в петък Портал “Европа”.

Изложбата е от 40 уникални антични предмети, част от колекцията на бизнесмена, а целта ѝ бе представи подходящо България като член на ЕС. Тя предизвика силен негативен обществен отзвук у нас заради споровете за начина на придобиване и легализацията на частните колекции. Преди година и главният прокурор Борис Велчев обеща да разследва произхода на частните колекции, сред които на бизнесмените Васил Божков и Димитър Иванов. Сега се оказа, че такава проверка не е започвала.

Зам.-министърът на културата Токаджиев се е възползвал от транспортните услуги на Божков, въпреки че официално Министерството на културата се разграничи от инициативата. Той го е направил в разрез с етичния кодекс на висшите държавни служители, който забранява да се приемат подаръци или облаги под каквато и да е форма, които биха ги поставили в зависимост от даряващия.

Фондация “Тракия” е поела всички разноски по организирането на изложбата, а журналистите и зам.-министърът са били върнати още същата вечер след откриването на изложбата с наетия самолет, са съобщили от M3 Communications Group на Максим Бехар, която е ангажирана с PR-а на хазартния бос.  

След като скандалът се разгоря, официални и правителствени лица се разграничиха дискретно от събитието. Самият министър на културата Стефан Данаилов, който бе обявен за патрон на брюкселската изложба заедно с шефа на либералите в Европарламента Греъм Уотсън, не е присъствал на откриването, защото “бил ангажиран”, според пресцентъра на ведомството му. Впоследствие министерството обяви, че експозицията не е под негов патронаж.

Директорът на НИМ Божидар Димитров също отклонил поканата поради заетост, макар че колекцията на Божков е изложена от месеци в държавния музей, а и той самият е в ръководството на фондация “Тракия”.

Проявата бе под патронажа на председателя на фракцията на либералите в Европарламента Греъм Уотсън, убеден да участва от членът на фракцията Антония Първанова. В разгара на скандала стана ясно, че Уотсън не е знаел за недобрата репутация на Божков в България, но е приел да бъде патрон, защото експонатите идват от НИМ.   

Изложбата бе бойкотирана от евродепутатите, членове на ЕНП.

Депутатът от левицата Татяна Дончева заяви в петък, че според нея трябва да се направи ревизия на Националния исторически музей (НИМ) и Националната художествена галерия, преди проверка на частните колекции.

“Щом шефът на културно-историческото наследство на НСБОП, бившият (Кирил Христозков –б.р.), се намира във фондацията на Божков, за какво говорим?”, запита риторично Дончева пред БНТ. 

Споделяне

Още по темата

Още от България