"Нафтогаз Украйна" съди Русия за 2.6 млрд. долара заради активи в Крим

"Нафтогаз Украйна" съди Русия за 2.6 млрд. долара заради активи в Крим

Държавната компания "Нафтогаз Украйна" и шест нейни дъщерни дружества са инициирали арбитражно производство срещу Русия с искане да бъдат овъзмездени за нанесени щети заради загуба на активи в Крим, съобщиха от холдинга в сряда.

Предварителната оценка на понесените щети е за 2.6 млрд. долара. Претенциите на "Нафтогаз" са според споразумението между кабинета на Украйна и правителството на Руската Федерация за подкрепа и взаимна защита на инвестициите,по-известно като руско-украинското двустранно инвестиционно споразумение.

Украинската компания твърди, че от анексирането на Крим от Русия през 2014 г. са пострадали активи на дружествата ѝ "Черноморнафтогаз", "Укртрансгаз", "Укргазвыдобування", "Укртранснафт", «Газ Украйна" и "Ликво".

"В Крим "Нафтогаз" имаше няколко ценни енергийни активи, чието завземане от руска страна грубо нарушава двустранното инвестиционно споразумение, предвиждащо Русия да уважава и защитава украинските активи, включително разположените в Крим", посочват от украинската компания.

"Използваната от Русия схема, включваща дори въоръжено завладяване на платформи за добив, доведе до формална национализация на нефтени и газови активи на "Нафтогаз" в Крим и предаването им на руска държавна компания", пише още в съобщението на "Нафтогаз".

Тя се надява чрез международно съдебно решение да си възвърне контрола над активите си в Крим и да бъде обезщетена за понесените от това щети.

Не се посочва пред коя институция е инициирано арбитражното производства. През март 2016 г. компанията смяташе да внесе иск за този подов в Международния инвестиционен арбитраж.

Споделяне

Още от Бизнес