Нагасаки почете паметта на жертвите от атомната бомбардировка през 1945 г.

Нагасаки почете паметта на жертвите от атомната бомбардировка през 1945 г.

В японския град Нагасаки се състоя възпоменателна церемония за 72-та годишнина от американската атомна бомбардировка. Тя започна в Парка на мира с минута мълчание в памет на жертвите на трагедията.

По традиция минутата мълчание бе обявена точно в 11 ч. и 2 минути местно време - когато на 9 август 1945 г. се е взривила атомната бомба, хвърлена от стратегически бомбардировач на САЩ Б-29.

Кметът на града Томихиса Тауе прочете Декларация за мир с призив за пълно ядрено разоръжаване.

Премиерът Шиндзо Абе заяви, че Япония е готова да работи и с ядрените, и с неядрените сили за свят без ядрено оръжие, предаде Франс прес.

На церемонията присъстваха представители на около 60 държави, включително дипломати от Русия, Великобритания, Франция и САЩ.

Към днешния ден броят на жертвите от бомбардировката над Нагасаки достига 175 743-ма души. За изминалата година този трагичен списък бе попълнен с над 3,5 хиляди нови имена. Сред тях има и загинали по време на взрива, чиято смърт досега не е била потвърдена, както и починали "хибакуся" (в превод от японски - "човек, пострадал от бомбардировка") - хора, преживели бомбардировката, но пострадали от нейните последствия и изложени на радиационно облъчване.

Японските градове Хирошима и Нагасаки  бяха подложени на първите и единствени досега в историята атомни бомбардировки от въоръжените сили на САЩ в самия край на Втората световна война, за да бъде ускорена капитулацията на Японската империя.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?