Нагасаки си спомни атомната бомба и призова за пълно ядрено разоръжаване

В емоционална служба Япония се спомни в неделя за атомната бомба, пуснатата от американските военни сили точно преди 70 години над град Нагасаки.

Над 70 хиляди души са загиналите в атаката, извършена над Нагасаки само защото първоначално определената цел – Кокура, е била обвита в облаци. Това става три дни след бомбардировката на Хирошима, където жертвите са 140 хил. и паметта им бе почетена през седмицата.

Възпоменателната церемония в Нагасаки се състоя пред представителите на 75 държави, включително американският посланик Керълайн Кенеди.

След едноминутното мълчание, отбелязало точния час на бомбардировката – 11.02 часа, и последвалия камбанен звън кметът на Нагасаки Томихиса Тауе прочете декларация за мир с призив за пълно ядрено разоръжаване.

"След войната нашата страна тръгна по пътя на пацифистка държава. В името на Нагасаки и цяла Япония, никога не трябва да променяме принципа на мира, който отрича войната", заяви кметът и изрази разширяващото се безпокойство от новия закон на премиера Шииндзо Абе за увеличаване правомощията на японските сили за самоотбрана. Според него, идеологията на мира, която е в основата на конституцията на Япония, може да се разклати..

Тауе покани президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на други страни да посетят Нагасаки и Хирошима, за да се убедят лично какво се е случило преди 70 години.

След кмета на Нагасаки изявление направи премиерът Шиндзо Абе. Той положи венец в памет на жертвите и каза, че Япония ще представи през септември в Общото събрание на ООН проект на резолюция за ликвидиране на ядреното оръжие.

Оцелелият в бомбардировката 86-годишен Сумитеро Танигучи заяви пред събралото се множество, че "Като оцелял свидетел на войната и атомната бомбардировка, ще продължа да разказвам истината по целия свят до края на живота си, за да осъзнаем, че се нуждаeм от свят на мира без атомни оръжия".

Церемонията в Нагасаки завърши с традиционното пускане на бели гълъби над града като символ на мира.

Преди 70 години Нагасаки е център на търговията между Япония и чужбина и е известен с голямата си християнска общност.

Бомбата, хвърлена над Нагасаки, беше известна като "Дебеланкото". Първоначално смъртоносното взривно устройство с плутоний трябваше да бъде хвърлено над град Кокура северно от Нагасаки, където се намира голям оръжеен завод. Но метеорологичните условия не били благоприятни и това принудило американският бомбардировач Б-29 да промени курса.

Три дни преди това първата атомна бомба, хвърлена над Хирошима и известна като "Малчугана", отне живота на 140 000 души. Двете бомбардировки ускориха капитулацията на Япония и края на войната в Тихия океан.

През декември 1967 г. японското правителство тържествено се ангажира да не произвежда, притежава или да допуска на своя територия ядрени оръжия.

Разрушените Хирошима и Нагасаки пък се стараят чрез церемонии и кампании срещу ядрените оръжия да съхранят спомена за двете катастрофи.

В Нагасаки както и в Хирошима беше открит музей на атомната бомбардировка. През юли колекцията в него се увеличи с 26 снимки, направени година и четири месеца, след като САЩ хвърлиха двете бомби над японските градове. Тези снимки бяха открити неотдавна и на тях се вижда мястото в Нагасаки до непосредствения взрив на бомбата.

Всяка година в града продължават да умират хора от лъчева болест и всяка година на 9 август списъкът с жертвите на бомбардировката в Нагасаки се обновява. По данни от 2014 г. броят на жертвите на трагедията възлиза на 165 409 души.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?