Нагласена поръчка за е-община на София е прекратена

Конкурсът беше спечелен от фирма, свързана с Андрей Иванов, след елиминация на останалите кандидати

Нагласена поръчка за е-община на София е прекратена

Изпреварващо Столична община реши да прекрати конкурса за е-управление и да обяви нов, след като стана ясно, че той ще бъде спечелен от фирма, свързана с бившия шеф на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов. Новината беше съобщена от новия председател на СОС Елен Герджиков, наречен от медиите дясната ръка на Иванов.

Това се случва ден, след като общинският съветник от БСП Георги Кадиев внесе доклад с искане за прекратяване на нагласения конкурса и обсъждането му в СОС. “Интегрираната информационна система е златната кокошка на Столична община, в която потъват милиони левове на столичани”, каза Кадиев пред Mediapool. Утре той и общинските съветници от групата на БСП ще дадат пресконференция за скандалите около конкурса.

Комисията предлага на кмета Йорданка Фандъкова конкурсът за избор на системен интегратор за е-управление на Столична община да бъде прекратен и да се обяви нов, каза Герджиков, който беше член на комисията.

Причината е, че до втория етап на състезанието е останал само един кандидат - “Аксиор”, докато останалите трима участници са елиминирани, тъй като офертите им не са покривали техническите изисквания, посочи Герджиков. “За нас е важно да няма и капка на съмнение в този конкурс”, допълни той.

“Очаквам решението на комисията. Това, което ми предложат, това ще приема”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Mediapool.

Отдавна червената опозицията в СОС подхвърляше, че победителят в предварително нагласения конкурс е ясен. Прекратяването на процедурата става десетина дни след смяната на Андрей Иванов в СОС, който си отиде заради  слухове за напрежение около бизнес поръчки и  натиск над фирми, които обаче не били верни, по думите на премиера Бойко Борисов. Премиерът каза още, че настоял Иванов да се оттегли, за да не носи негативи на Цветан Цветанов и ГЕРБ и оприличи раздялата с него като “културен развод”.

Връзката на Андрей Иванов в "Аксиор" е чрез депутатката от ГЕРБ Стефани Михайлова, с която навремето са имали общи бизнес. “Аксиор” е собственост на съпруга на депутатката Пламен Чирипов.

Конкурс с ясен победител

Поръчката за избор на системен интегратор за е-управление в Столична община беше обявена три месеца преди местните избори – 27 юли 2011 г. Стойността ѝ е 4.1 млн. лв. за три години. На 1 септември бяха отворени офертите на четиримата кандидати - “Контракс”, “Аксиор”, “Сиенсис” и консорциум “Индекс България – Гравис”.

Конкурсът е на два етапа – преглед на техническата документация и отваряне на ценовите оферти преминали първия тур.

След преглед на технически параметри на участниците три от четирите фирми са отстранени, защото не покриват минималните изисквания, каза Елен Герджиков. Така до отварянето на ценовите оферти остава единствено “Аксиор”.

Понеже остана само един участник, за да няма и капка съмнение в този конкурс, решихме да го прекратим и да се обяви нов, каза Герджиков, който е и член на комисията. Той съобщи, че ще покани общинските съветници Георги Кадиев от БСП и Владимир Кисьов от СДС да подпишат протокола за прекратяване и да участват активно в изработването на новите правила и процедури за следващия конкурс.

Ще сформираме работна група, в която да влязат представители на всички политически сили в СОС плюс външни експерти, която максимално бързо да подготви правилата за новия конкурс, каза Герджиков. Той допълни, че се надява в него да участват повече компании.

Над 6 млн. лв. са похарчени досега за е-управление на София

Над 6 млн. лв. е похарчила досега Столична община за въвеждането на е-управление, казаха от дирекция “Информационни технологии” в общината.

Първата поръчка за избор на системен интегратор е обявена през 2008 г., като в края на годината е сключен договор с “Аксиор” за 3.75 млн. лв. и срок за изпълнение две години. Въпреки, че срокът е изтекъл през изминалата година договорът е бил удължен най-вероятно тихомълком, така както стана с уличното осветление на София, защото в регистъра на обществените поръчки няма информация договорът да е приключил каквото е законовото изискване. Официално от общината твърдят, че от една година нямат системен интегратор.

За близо 4 млн. лв.“Аксиор” е разработил стратегия за изграждане на Интегрирана информационна система на Столична община (ИИССО), вътрешни стандарти, единна платформа, ядро на ИИССО, единно приложими компоненти за обмен на данни, сигурност, управление на достъпа и др. Освен това е осигурил интеграцията на разработваните системи в обхвата на ИИССО - за финанси, човешки ресурси, обслужване на гражданите. Става ясно от отчета за свършеното по договора.

Съгласно него системният интегратор разработва още технически задания за компоненти на ИИССО. Той няма право да участва като изпълнител на разработките, но има задължение да осигурява интеграция им в обхвата на ИИССО.

В резултат на това са възложени и изпълнени три компонента от системата с отделни поръчки от други фирми за обща стойност около 3 млн. лв. Това са внедряването на т.нар дейта център, купен е базисният хардуер и софтуер и са вързани всички данъчни служби, благодарение на което столичани могат да си плащат всички местни данъци и такси на едно гише.

Ако сравним интегрираната информационна система на Столична община с къща, на практика “Аксиор” е архитектът, а строителството на отделните части на къщата се възлага на други фирми от архитекта, обясни образно ситуацията Кадиев. Това, според него, е нарушение на законите.

Депутатската фирма с държавни поръчки за 6 млн. лв.

В периода 2008 – 2011 г. “Аксиор” е спечелила общо осем поръчки на държавни учреждения и общини за близо 6 млн. лв., като повече от половината от средствата идват от Столична община. Това показва справка в регистъра за обществените поръчки.

“Аксиор” е изпълнявала или все още работи по договори с МВР (472 хил. лв.), Техническият университет в София  (21 хил. лв.), Министерството на околната среда (160 хил. лв.), община Пазарджик (70 хил. лв.), “Български пощи” (480 хил. лв.), Министерство на здравеопазването (244 хил. лв.).

От всичките осем договора единствено този на “Аксиор” с Комисията за защита на конкуренцията е поскъпнал. Договорът е сключен през 2008 г. за 650 хил. лв., но година по-късно е изплатено над 765 хил. лв. на “Аксиор”, сочи регистърът на обществените поръчки. Проектът се е финансирал по ОПАК.

Последният търг, в който участва “Аксиор” е за е-правителство. Компанията подаде оферта за лот 3 - “Реализиране на приоритетни административни услуги за общинската администрация”, като според публикации в пресата е сигурния победител. Прогнозната стойност на поръчката е 3.35 млн. лв., а средствата се осигуряват от оперативна програма “Административен капацитет”.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?