Награда от 104 млн. долара за свидетел срещу банка

Награда от 104 млн. долара за свидетел срещу банка

Главният свидетел в знаковото дело за укриване на данъци срещу една от най-големите швейцарски банки “Ю Би ЕС” (UBS) спечели рекордна награда от американските власти. Брадли Бъркенфелд получи чек за 104 млн. долара. Това съобщиха на пресконференция адвокатите му, предадоха агенциите.

Бъркенфелд, който разкри много от тайните на бившите си работодатели от UBS, не присъства на пресконференцията. Той влезе в затвора, след като правителството го обвини, че е премълчал информация за начините, по които банката е помагала на богати американци да укриват пари в тайни швейцарски сметки.

През август мярката на Бъркенфелд, който навремето призна, че е пренесъл контрабандно диаманти в тубичка с паста за зъби, беше променена в домашен арест.

В процеса, който разтърси из основи швейцарската банкова система, UBS постигна извънсъдебно споразумение. През 2009 г. швейцарската банка плати 780 млн. долара за да избегне официалното повдигане на обвинения, че е помогнала на 17 000 американски клиенти да укрият 20 млрд. долара.

Американските власти продължават да разследват други швейцарски банки.

Споделяне

Още от Бизнес