Наградата "Конфуций" за мир присъдена на президента на Зимбабве Робърт Мугабе

Робърт Мугабе

Наградата "Конфуций" за мир, която е китайският вариант на Нобеловата награда за мир, беше присъдена тази година на президента на Зимбабве Робърт Мугабе, въпреки че той е обект на критики от страна на правозащитниците, съобщи Франс прес.

Наградата се присъжда от организацията Китайски център за международни изследвания на мира. През 2011 г. неин лауреат стана руският президент Владимир Путин, а миналата година - бившият кубински лидер Фидел Кастро.

Сега Мугабе получава отличието заради изключителния му принос за глобалния мир, посочва центърът, връчващ наградата "Конфуций". Китайската организация пояснява, че 90-годишният Мугабе е бил предпочетен пред общо 9 финалисти, сред които американският милиардер Бил Гейтс, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и южнокорейската президентка Пак Гън-хе.

Според центъра, присъдил наградата на Мугабе, той е установил благоприятен за народа на Зимбабве ред в страната и е насърчил мира в цяла Африка, бидейки ротационен председател на Африканския съюз.

Ако Мугабе не беше дошъл на власт през 1980 г., какъв шанс щеше да бъде пропуснат, се казва в аргументацията на китайския център.

Правозащитни организации и опозицията в Зимбабве постоянно изобличават бруталните репресии на Мугабе срещу критиците му и икономическия крах на страната, причинен от политическия му произвол, отбелязва агенцията.

Наградата "Конфуций" е създадена за първи път през 2001 г., след като Нобеловата награда за мир беше връчена на китайския дисидент Лю Сяобо, което разгневи Пекин.

Наградата се придружава от чек за 500 000 юана /69 000 евро/, които се осигуряват от бизнесмен, пожелал да остане анонимен.

Говорителка на китайското външно министерство заяви, че правителството няма никакво отношение към въпросната награда.

Споделяне

Още от Свят