Наградата "Политковска" за правата на жените ще се присъди за седми път в Лондон

Наградата "Политковска" за правата на жените ще се присъди за седми път в Лондон

Международната неправителствена организация RAW in WAR (Reach All Women in WAR) ще присъди наградата си "Ана Политковска" за седми път в събота в Лондон.

Церемонията се провежда ежегодно на 7 октомври, датата, на която руската журналистка Ана Политковска е убита мистериозно през 2006 година. Наградата "Политковска" се връчва на защитници на правата на жените в конфликтните зони по света.

Призът носи името на известната журналистка от московския вестник "Новая газета", която бе открит противник на руското правителство. И до днес тамошните власти отказват да предоставят на гилдията и обществеността информация за убийството ѝ.

Трагичната съдба на руската журналистка сподели и първата носителка на наградата, носеща нейното име - личната приятелка на Политковска Наталия Естемирова, убита през 2009 година в Ингушетия. Тогава правозащитната организация "Мемориал", на която Естемирова е дългогодишен сътрудник, изпрати официална декларация, в която обвини за убийството президента на Чечня Рамзан Кадиров. Много независими руски журналисти и неправителствени организации от цял свят споделят мнението, че именно Кадиров стои зад смъртта и на Политковска.

Основател на организацията RAW in WAR е българката Мариана Кацарова, основател и на първия независим вестник в България "Демокрация", който започва да се издава през 1989 г. Кацарова работи 15 години във военните зони на Босна, Косово и Чечня, прекарва 10 години в "Амнести Интернешънъл" в Лондон, където се занимава с руско-чеченските въпроси.

От тази година Съюзът на журналистите в Русия също основа ежегодна награда, посветена на Политковска – "Камертон".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?