Награден от Цацаров прокурор е отстранен от дело след изказване за мюсюлманите

Прокурор Недялка Попова (вляво) бе наградена от Цацаров. Снимка: ПРБ

Прокурорът от Пазарджик Недялка Попова бе отстранена от делото срещу Ахмед Муса заради изказване по адрес на мюсюлманите, съобщи БНР. Съдия Кристина Пунтева реши, че тя е предубедена заради изказване в интервю.

"Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура. Като им се каже отивайте и гласувайте, те отиват", заяви Попова през март миналата година.

Веднага след това главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че изказването е недопустимо и по случая започва проверка. Тя обаче не откри нищо нередно.

Преди месец от прокуратурата съобщи, че Цацаров е наградил прокурор Попова заради добрата ѝ работа по делото срещу Муса и други 12 имами. По него проповедникът бе осъден на 1 година затвор заради разпространение на радикален ислям, но ще лежи общо 4, защото към присъдата бе присъединено и старо наказание. 

В момента срещу Муса се води още едно дело, по което също прокурор бе Попова. Адвокатите му многократно поискаха тя да си направи отвод, но досега обвинителката отказваше. В четвъртък обаче тя не се яви залата. На нейно място бе окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов. Той ще довърши делото, стана ясно в съдебната зала.

Споделяне

Още от България