Наградите на "Паница" няма да се връчват тази година

Изпълнителният съвет на наградите “Паница” за гражданска доблест и членовете на журито решиха да не присъждат награда за 2009 година, съобщиха от съвета във вторник.

До изтичане на крайния срок за събиране на номинации бяха подадени 15 кандидатури. Всяка от тях има своите високи качества, но журито със съжаление реши, че нито една от номинациите не покрива високите изисквания в статута на наградата, се казва в съобщението.

С ясна идея да не прави компромис със статута на наградите и за да не се измести целта на конкурса – да бъдат признати и поощрявани хора с особено значим принос за развитието на свободно и демократично гражданско общество – членовете на журито и изпълнителният съвет взеха решението да не се присъди награда за 2009 година, мотивират отказа от връчването на наградите от фондация "Свободна и демократична България", учредител на наградите.

Фондацията е дело на Димитър Паница, който емигрира от България през 1948 година и десетилетия работи като журналист и издател във Франция, а след промените отдава сили за укрепване на новия тип българска журналистика.

Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?