Награждават посмъртно Панде Ефтимов, един от големите застъпници на българщината в Македония

Награждават посмъртно Панде Ефтимов, един от големите застъпници на българщината в Македония

Правителството предлага на президента да издаде указ, с който да награди посмъртно Панде Ефтимов с орден "Стара планина" – втора степен, за изключително големите му заслуги за популяризирането на българската история през периода на войните за национално обединение и за съхраняване на българщината в Република Македония. Това съобщи правителствената информационна служба.

Панде Ефтимов е роден на 15 март 1932 г. в преспанското село Претор. Внук е на революционера от ВМОРО и ВМРО Панде Суджов.

Завършва висшето си образование във филологическия факултет на Скопския университет.

През 1956 г. уведомява българските власти за откриването на Битолския надпис на цар Иван Владислав, като тайно носи лентата със снимките в българското посолство в Белград.

Открито се самоизявява като българин и участва в групи, целящи независимостта на Македония, заради което прекарва седем години в затвора – между 1957 г. и 1961 г., както и от 1971 г. до 1974 г.

Обвиняват го в македонски национализъм и че иска отделянето на Македония от Югославия и присъединяването ѝ към България. В документите на обвинението е записано "българофилство".

След освобождаването му от затвора са му отнети всички граждански права и в продължение на 20 години е с отнети лични документи.

След 1986 г. участва в процеса по формирането на ВМРО-ДПМНЕ.

Панде Ефтимов е работил като учител и журналист. Той е горещ популяризатор на българската военна история. На него се дължи възстановяването на българските военни гробища в пределите на Република Македония.

През 2007 г. получава българско гражданство. Умира на 13 август 2017 г. в София след продължително боледуване.

Споделяне

Още от България