Най-бързо застарява населението в Източна Европа и бившия Съветски съюз

Най-бързо застарява населението в страните от Източна Европа и бившия Съветски съюз, включително и България. Това сочи разпространено в сряда проучване на Световната банка, цитирано от БТА.

Към 2025 г. страните от региона ще са с "най-възрастно" население в света. Тогава над 20% от българите ще са над 65-годишни.

Средната възраст на населението на Европа ще нарасне от сегашните 38 години на 49 през 2050 г. В средата на века тя ще е с над 20 години по-висока от тази в Африка.

През 2050 г. страната с най-застаряващо население в света ще е Испания, плътно следвана от Италия и Австрия. Средната възраст на гражданите на трите държави ще е 54 години, като всеки втори испанец ще е над 55-години.

Темповете на остаряване на населението обаче ще са най-бързи именно в Източна Европа, продължават изводите от проучването. Между една пета и една четвърт от гражданите на девет страни от региона, от Азербайджан до Словакия, ще бъде на 65 или повече години. Населението на Източна Европа ще намалее през следващите две десетилетия с близо 24 милиона души, като само Русия ще загуби 17 милиона от сегашните си 145-те си милиона граждани.

Проучването стига до заключението, че макар този процес да протича в контекста на безпрецедентно слабо институционално развитие в региона, тези държави могат да избегнат острите икономически последици, ако ускорят икономическия си преход и предприемат реформи на пенсионните и здравните системи.

По-богатите и по-развити страни като Франция и Япония ще могат по-лесно посрещнат предизвикателствата на застаряването, отколкото държавите в Източна Европа и бившия Съветски съюз, отбелязва един от съавторите на доклада Аруп Банерджи.

В доклада се подчертава, че застаряването на населението не означава забавяне на икономическия растеж.

Споделяне

Още от Свят