"Най-бедната и корумпирана страна" с най-високите пилони в Европа

"Най-бедната и корумпирана страна" с най-високите пилони в Европа

Скоро българското знаме и знамето на Европейския съюз ще се развеят над Морската градина във Варна, закачени на върха на пилони с височина 51 метра.

Това стана ясно по време на поредното посещение на министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев в родния му град.

Два са забележителните момента в предстоящото радостно събитие.

Първо, така България, определяна напоследък единодушно и повсеместно като "най-бедната и най-корумпираната страна в Европейския съюз", ще се извиси и изпревари цяла Европа, като се сдобие с двата най-високи пилона на континента. Нещо повече - знамената ще са най-големите в Европа. Те ще бъдат с площ повече от 294 квадратни метра, каквато е площта на най-големия засега флаг, намиращ се в Мадрид.

Освен това обаче пилоните във Варна ще се явят и нещо като първопроходци на ново направление на любимото напоследък на управляващите в България публично-частно партньорство. В случая за първи път параметрите на това партньорство освен в парични средства ще се измерва и в метра.

От думите на Николай Василев се разбра, че неговото министерство ще плати изработването на пилоните до 42-ия им метър. Оттам нагоре, тоест, останалите девет метра, пилоните ще се издигат за сметка на изпълнителите, които засега не са оповестени.

Може да се предположи обаче, че делото им ще бъде добре възнаградено, като се имат предвид обективните сложности на задачата и трудностите, с които ще се сблъскат при нейното изпълнение. Просто във Варна, както справедливо отбеляза и министърът, "е доста ветровито".

Затова пилоните ще трябва да се забият здраво в определената за това точка – под "Пантеона" в Морската градина, където "ще се виждат от целия Варненски залив". Освен това в момента се водели и разговори със специалисти от каква материя да бъдат изработени знамената, за да устоят и те на ветровете.

Заради трудността по изпълнението на проекта министърът, който напоследък издигна внушителни пилони и на няколко гранични пункта, чиято дейност заради това бе блокирана по за ден-два, не се ангажира с точна дата за поставянето на рекордните за Европа съоръжения във Варна.

Споделяне

Още от България