Най-богатите домакинства в света са в САЩ

Броят на домакинствата с активи за милиони в света е достигнал 13,8 милиона, което представлява 0,9 процента от всички домакинства на планетата, показва доклад на американската консултантска компания "Бостън консълтинг груп", цитиран от осведомителните агенции.

Първи в списъка на страните с много богати домакинства са САЩ, където живеят 5,9 милиона семейства със състояние от над един милион долара. На второ място е Япония с 1,5 милиона, а трети е Китай с 1,3 млн.

Що се отнася до количеството милионери на глава от населението, безспорен лидер според изследването е Катар, където техният дял е 14,3 процента от общия брой на жителите. Следват Швейцария с 11,6 процента, Кувейт с 11,5 процента, Хонконг с 9,4 процента и Сингапур с 8,2 процента.

"Бостън консълтинг груп" е изследвала и броя на домакинствата, чието състояние е над 100 млн. долара. Лидер по този показател пак е САЩ, където живеят 3016 семейства с подобни активи. На второ място е Великобритания с 1001, а на трето - Китай с 851.

По оценки на компанията домакинствата в целия свят разполагат със 135,5 трилиона долара финансови активи. Най-богати региони си остават Северна Америка и Западна Европа. Техните дялове са съответно 43,3 и 35,8 трлн. долара.

Споделяне

Още от Свят