Най-богатите остават незасегнати и дори са станали по-силни в резултат на пандемията

Най-богатите остават незасегнати и дори са станали по-силни в резултат на пандемията

Най-богатите хора на планетата са останали незасегнати и дори са станали по-силни в резултат на пандемията, сочи годишният доклад за неравенствата по света на неправителствената организация Оксфам (Oxfam), цитиран от Франс прес. В документа отново се отправя призив за облагане на богатствата като част от борбата с "вируса на неравенствата".

Хилядата най-богати хора в света са възстановили богатствата си от преди пандемията само за девет месеца, докато на най-бедните може да им бъдат необходими повече от десет години, за да се възстановят от икономическото отражение на коронавируса, посочва организацията в доклада, публикуван в деня на откриването на Световния икономически форум (СИФ) в онлайн формат, който ще продължи до петък.

В световен план богатството на милиардерите дори се е увеличило с 3,9 трилиона долара между 18 март и 31 декември 2020 година, изтъква Оксфам, основавайки се на данни на "Форбс" и Креди сюис (Credit Suisse).

В САЩ милиардерите са натрупали най-много, следвани от Китай и Франция, където най-големите богаташи са прибавили близо 175 милиарда евро.

Заради силния скок на неравенствата организацията се позовава на призивите на икономистите Тома Пикети и Габриел Зукман за увеличаване на данъците на най-богатите.

"Кризата с коронавируса трябва да отбележи обрат в данъчното облагане на най-богатите хора и компании. Тя ни предоставя възможността най-сетне да установим справедливо облагане, да се сложи край на нивелирането отдолу и за де започне ново нивелиране отгоре. Това може да приеме формата на увеличаване на данъците върху богатствата, такси върху финансовите трансакции и мерки за изкореняване на укриването на данъци", е посочено в доклада.

Организацията дава за пример Аржентина, която прие през декември закон, установяващ извънреден данък за големите богатства, който е в състояние да доведе до постъпления от 3 милиарда долара, за да се финансира борбата с отражението на коронавируса.

Във Франция, където данък богатство беше премахнат през 2018 година, правителството изключва възможността да увеличава данъците до края на петгодишния мандат през 2022 година, за да финансира скъпоструващия си план в подкрепа на икономиката.

Споделяне

Още от Бизнес