Най-богатите в света под 40 години

Най-богатите в света под 40 години

Bloomberg Billionaires Index представя милиардерите под 40 години, които сами са спечелили парите си благодарение на своите открития или възползвайки се от конюктурата на световните пазари.

Безспорният номер 1 е Марк Зукърбърг - собственикът на 24% от акциите на Фейсбук. Той стана и най-младият милиардер в щатски долари. Според "Форбс", през 2018 година той е на 13-то място в списъка на най-богатите в света, но е стигал и до 10-та позиция. Състоянието му се изчислява на 65.5 милиарда долара.

Втори по богатство е основателят и генерален директор на Pinduoduo Чжен Хуан. Той стана поредният китайски милиардер след като през юли 2018 година проведе успешно IPO. Компанията му излезе на трето място по продажби след Alibaba и JD.com. Почти 200 милиона души извършват покупки през Pinduoduo поне веднъж месечно, а общият брой на регистрираните е 300 милиона души. Състоянието му се изчислява на 13.7 милиарда долара.

Американският бизнесмен Дъстин Московиц е трети по богатство сред милиардерите под 40 години. Той е един от основателите на "Фейсбук" заедно с Марк Зукърбър. Държи 7.6% от акциите на компанията. През 2008 година напуска поста вицепрезидент и основава нова компания Asana. Състоянието му се изчислява на 11.8 милиарда долара.

Бразилец по националност заема четвъртата позиция. Това е Едуардо Северин - поредният милиардер, свързан с "Фейсбук", който държи 5% от акциите в социалната мрежа. В компанията той изпълнява функциите на търговски директор. Съвипусник е със Зукърбърг, а състоянието му се оценява на 9 милиарда долара.

Първата петица се затваря от двама австралийци - Майк Канън-Брукс и Скот Фаркухар. Успехът им се дължи на основаната от тях софтуерна компания Atlassian. Двамата живеят като обикновени хора. Когато фирмата им излезе на борсата през декември 2015 г. и станаха милиардери, те избраха да го отпразнуват не с шампанско и хайвер, а с по парче пица. "Бяхме седнали в едно заведение и ядяхме пица, като мазнината и сиренето се стичаха по хартиените чинии", разказа Фаркухар пред The Australian. Двамата ползват и градския транспорт за придвижване. Състоянието на всеки от тях възлиза на 6.7 милиарда долара.

Споделяне

Още от Бизнес