Най-богатият македонец е посочен за почетен консул на България в Македония

Най-богатият македонец е посочен за почетен консул на България в Македония

Най-богатият македонски бизнесмен Йордан (Орце) Камчев е предложен за почетен консул на България в Македония, съобщава външното министерство в Скопие, цитирано от “Дневник“. Информация бе съобщена първо от македонското издание "Сакамдакажам" (Искам да кажа).

Предложението за назначаването на Камчев е дошло от посолството на България. Българското външно министерство още не е потвръдило информацията.

През 2016 г. "Форбс" посочи 46-годишния Камчев за най-богатия македонец с около 228 млн. евро. Бизнесът му е събран в конгломерата "Орка Холдинг". Той включва компании в енергетиката, медицината, спорта, хотелиерството и други. Много от фирмите, притежавани или контролирани от него, получаваха години наред обществени поръчки за десетки или дори стотици милиони евро.

Част от македонските медии пишат, че Камчев е близък до всички правителствени кръгове, независимо коя партия управлява.

До февруари той беше един от собствениците на "Медиjа принт Македониjа" (известна като МПМ) - групата на македонските издания “Дневник.мк", "Утрински весник", "Телеграф" и други, която затвори през 2017 г. При смяната на собствеността ѝ стотици журналисти останаха без работа.

МПМ е разследвана от Специалната прокуратура като най-голям донор на предизборната кампания на ВМРО-ДПМНЕ на местните избори през 2013 г., с 252 хил. Евро. По-късно компанията премина в ръцете на дипломата Сърджан Керим.

Според процедурата в Македония искането за назначаване на почетния консул ще се разгледа от министерството в Скопие, мнение ще трябва да дойде и от Министерството на финансите и секретаря по законодателни въпроси към кабинета на премиера Зоран Заев.

Споделяне

Още по темата

Още от България