Най-богатият украинец организира демонстрации срещу проруските сепаратисти

"Хората са уморени да живеят в страх и ужас", казва Ринат Ахмедов

Ринат Ахметов

Най-богатият украински бизнесмен Ринат Ахметов организира във вторник кратък, но шумен протест срещу руските сепаратисти в потвърждение на предположението, че неговата обществена активност може да доведе до повратна точка в кризата.

 

Демонстрациите се проведоха в източния град Донецк, след като Ахметов призова служителите си да излязат на мирни протести, за да декларират позиция, различна от тази на сепаратистите, които планират да попречат на президентските избори на 25 май.

 

Стотици се събраха на стадион "Донбас Арена" в центъра на града, където бе пуснато обръщение на Ахметов. Той заяви, че "хората са уморени да живеят в страх и ужас" и обвини сепаратистите, че водят Украйна към "геноцид".

 

Към протеста се присъединиха и други, които развяваха украинския флаг от колите си и надуха клаксоните.

 

В най-силното си осъждане досега на сепаратистите, които завзеха стратегически сгради в градовете в индустриализираната и рускоговоряща източна част на Украйна, Ахметов призова хората да се обединят под лозунга "За Донбас без оръжия! За Донбас без маски!"

Острата критиката на Ахметов срещу сепаратистите, които обвини, че извършват "геноцид на Донбас", изглежда потвърждава,че сега той подкрепя усилията на временното правителство в Киев, което се мъчи да стабилизира ситуацията в Украйна преди президентските избори в неделя.


По-рано този месец компанията "Метинвест" на Ахмeтов изпрати миньори и металурзи в град Мариупол, за да помагат на полицията да патрулира по улиците. Това също бе знак, че магнатът е решил да се включи в политическата битка, отбелязва Ройтерс.

 

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков приветства призива на Ахметов към работниците му.

 

"Силата и енергията на хората ще пометат терористичната мръсотия по-добре от която и да е антитерористична операция", заяви Аваков, цитиран от РИА Новости.

Заради огромната си бизнес империя от металургични и въгледобивни предприятия Ахметов е смятан за най-влиятелния човек в Източна Украйна. В миналото бе свързан с президента Виктор Янукович, който през февруари бе свален след големите протести в Киев и избяга в Русия.

 

Според американското списание "Форбс" състоянието на Ринат Ахметов се оценява на 11.4 милиарда долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят