Най-честите причини за разорение в САЩ са здравните разходи

Най-разпространената причина за обявяване на личен фалит в САЩ се оказва невъзможността да се заплатят сметките за лечение. Тава се казва в проучване на медицинското списание Health Affairs , цитирано в понеделник от сайта Insuranse.bg. 

Плащането за медецински услуги всяка година разорява около 2 млн. американци, или с други думи те са виновни за половината от индивидуалните фалити в страната, сочат данните на проучването.

"Изследването е стряскащо. Ако вие не сте Бил Гейтс - от фалит ви дели една едничка болест", - предупреждава професорът по медицина в Харвард - Дейвид Химелщайн, цитиран от списанието.

Според професора, статистиката сочи, че преобладаващата част от фалиралите вследствие на прекомерни медицински разходи - са обикновените американци, числящи се към т. нар. средна класа. Като при това преобладаващата част от тях имат медицинска застраховка, която не може да покрие изцяло разходите.

За да направят своето изследване, авторите му са получили разрешение да видят документите от съдилищата по фалитите в пет щата. Анкетата включва и допитване сред 931 от обявилите индивидуален фалит американци през миналата година. Точният брой на фалиралите за миналата година в изследването не се съобщава.

Половината от анкетираните сочат медицинските разходи като основна причина за банкрута. Като се вземе предвид, че от фалита са засегнати и близките на банкрутиралия, става ясно, че през миналата година над 2 млн. американци са били засегнати от този проблем.

Една трета от обявилите фалит са имали медицинска застраховка. Разорилите се американци е трябвало да платят на лекари за обслужването по $13 460 за разходи, които не са били покрити от застраховката.

Парадоксално е, но това е само с $2 000 повече от тези, които изобщо не са имали застраховка.

Други проучвания сочат стигат до аналогични резултати. "От 1982 до 1989 година съм проверявал всяка декларация за фалит в щата Южна Каролина и съм категоричен, че двете основни причини за обявяване на фалит са медицинските разходи и разводите", - коментира проблема адвокатът Джордж Каутен.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?