Най-често търсени са кредитите до 3000 лв. за текущи нужди

Най-често търсени са кредитите до 3000 лв. за текущи нужди

Най-често гражданите търсят до 3000 лева кредити в интернет за покриване на текущи нужди и плащания. Това показват данните от измерването на кредитния рейтинг през ноември. Според тях личният кредитен рейтинг на българина остава почти без промяна спрямо предишния месец.

Средният кредитен рейтинг за ноември е 448, което отговаря на лимити от 35 000 евро за ипотечен кредит, 4000 евро за потребителски кредити и 750 евро за лимит по кредитна карта. Двойно по-големи суми могат да изтеглят живеещите в големите градове спрямо тези в малките, показва още рейтингът.

От всички, измерили личния си кредитен рейтинг, с доход под 1000 лева 29.3% са с лош кредитен рейтинг, 48.7% са с добър кредитен рейтинг, 16.6% са с много добър кредитен рейтинг и 5.4% са с отличен.

Данните сочат, че хората с доходи под 1000 лева са били доста по-смели в решението си да теглят кредити и да задлъжняват. Това е обяснимо, тъй като хората с по-ниски доходи трудно могат да спестяват и когато трябва да направят някакъв по-голям разход, разчитат на кредит. От друга страна прекаляването с кредити поставя личните им финанси под сериозно изпитание и най-малкото сътресение в доходите им може да доведе до дългосрочни и сериозни финансови затруднения.

“Неправилното планиране при тегленето на кредити може сериозно да застраши семейния бюджет в бъдеще”, коментира Тихомир Тошев, управител на консултантските компани “КредитПойнт” и “КредитЦентър”.

Друга интересна тенденция е масовото търсене на суми до 3000 лева с цел запълване на дупки в семейния бюджет. Като основни причини за искането на малък кредит хората изтъкват натрупани задължения към комуналните компании, покриване на заеми от приятели и роднини, рефинансиране на изтеглени бързи или стокови кредити, необходимост от належаща покупка на нещо за дома, осигуряване на средства за изкарване на зимата и др.

“3000 лева не е голям кредит. Изтеглен от банка за срок от 5 години ще бъде с месечна вноска от около 70 лева”, посочи Тошев. Според него 70 лева не могат да затруднят никой семеен бюджет, но трябва да се има предвид, че плащането на кредита ще е ангажимент през следващите 5 години. И ако не започнете да управлявате по-разумно личните си финанси, може да се наложи след една или две години пак да запълвате дупки в семейния бюджет с нов кредит. Това може да се случи доста пъти, докато в един момент не се окаже, че кредитите вече ви тежат и разходите ви за нараснали застрашително, коментира Тошев.

Голяма част от лошите заеми на пазара в момента са формирани точно от задължения по потребителски кредити и кредитни карти, което показва, че неправилната преценка при тегленето и ползването им води след себе си проблеми в обслужването им, посочиха от “КредитПойнт” и “КредитЦентър”.

Споделяне

Още от Бизнес