Най-дългият подводен жп тунел в света ще свързва Хелзинки и Талин и ще струва 15 млрд евро

Източник: "Finest Bay Area Development Oy"

Изграждането на най-дългия подводен железопътен тунел в света, който ще свързва столиците на Финландия и Естония, ще струва 15 млрд. евро. Финансирането ще бъде предоставено от китайската компания "Touchstone Capital Partners" и ще покрие цялостните разходи по проекта, съобщи в петък проектната компания "Finest Bay Area Development Oy", цитирана от агенция Блумбърг.

Една трета от финансирането ще бъде под формата на частна капиталова инвестиция, което ще даде на "Touchstone" миноритарен дял в проекта, а другите две трети ще бъдат под формата на кредити, се посочва в меморандума за разбирателство.

Планираният тунел между Хелзинки и Талин ще е дълъг над 100 км и включва изграждането на поне един изкуствен остров. Проектът бе основан от финландския предприемач Петер Вестербака, който по-рано е работил за "Rovio Entertainment Oyj".

Правителствата на Финландия и Естония заявиха, че ще работят за осигуряване на европейско финансиране за тунела, което може да намали необходимите средства от частно финансиране.

"Touchstone" ще отпуска договорените средства на траншове в хода на строителството, а финансовите подробности на споразумението предстои да бъдат договорени през следващите шест месеца.

От прессъобщението не става ясно дали "Touchstone" вече е осигурила парите или тепърва ще прави това.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?