Най-дългият тунел на Кресненското дефиле с голяма пукнатина

Започна спешен ремонт на опасен тунел по пътя Провадия - Айтос

В най-дългия тунел на Кресненското дефиле е открита голяма пукнатина, но съоръжението не е опасно и може да се ползва. Това показва проверката на съоръженията по пътя София – ГКПП "Кулата", която се провежда в понеделник.

Общо през деня са планирани за инспекция шест тунела.

Проверката на съоръженията започна от Кресненското дефиле. Най-тревожно е състоянието на дългия 360-метров тунел, който се намира и в силно сеизмична зона, каза независимият експерт проф. Юлиян Тотев от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

"От пукнатините си личи, че при дъжд в този тунел тече яко. Второто нещо, което прави впечатление, е една надлъжна пукнатина, която върви от дясната страна основно на тунела. Тя недвусмислено показва, че масивът работи. Засега няма деформации, отмествания, има напукване на някаква допълнителна мазилка, която е положена", заяви Юлиян Тотев. Според него тунелът не е особено опасен, трябва да му се направи хидроизолация и да се следи.

Във вторник проверката на тунелите продължава с "Траянови врата" на магистрала "Тракия" от 8 до 17 часа. Това ще доведе до ограничаване на движението, което ще става само в едната тръба на тунела.

В инспекциите на съоръженията участват експерти от министерствата на транспорта и на вътрешните работи, от Агенция "Пътна инфраструктура", както и от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Обезопасява се опасен тунел по пътя за Айтос

От 27 февруари до 1 март ще бъде направен спешен ремонт на опасен тунел по пътя Провадия – Айтос. Предприемат се мерки за укрепване на съоръжението, които включват обрушване на тунела и монтиране на обезопасителна мрежа, съобщиха от Агенция "пътна инфраструктура" (АПИ).

Предвидените дейности ще бъдат изпълнени от дружеството, с което пътната агенция има договор за поддържане на републиканските пътища в област Бургас. Заради ремонтните дейности в определени часове от деня ще се ограничава движението през тунела.

Скалният тунел се намира в близост до село Билка при 56-ти километър на третокласния път Провадия – Айтос и е в експлоатация от 1936 г.

Основният ремонт на тунела и близо 30 км от третокласния път са в списъка с проекти, които ще се рехабилитират със средства от оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. В проекта е заложено да бъде направено разширяване на тунела, хидроизолация и нова настилка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?