Най-дълго висим на опашка в банката

Най-дълго висим на опашка в банката

Българите чакат средно по пет минути на опашка за достигане до реда на обслужване, съобщи Златизар Златев, управител на компанията за проучвания с тайни клиенти ClientX.

Фирмата ClientX е част от Асоциацията на компаниите, специализирани в проучвания с тайни клиенти (MSPA Европа), която е направила проучване в 24 държави, сред които е и България. Проучването е на базата на 2781 посещения на тайни клиенти във вериги обекти като банки, билетни каси, хранителни магазини, аптеки, пощи, заведения за бързо хранене в Русия, Мароко и в страни от Европа.

 

Най-дълго българите чакат по опашки в банките – средно седем минути. В някои страни обаче в банките са чака до 12 минути.

 

В България 65 на сто от обслужващия персонал се усмихва на своите клиенти. Най-приветливи към клиентите са французите - 96 на сто, а усмивката при руснаците се вижда едва при 28 процента при обслужване.

 

Осем процента от българите са недоволни от дългите опашки. Неудовлетвореността при френските клиенти е само два процента, за разлика от тази при чехите, където е 50 на сто и при руснаците - 75 на сто.

 

Средната продължителност на опашката в пощата пък е близо три минути в сравнение със средните седемнадесет минути за всички страни, където изчакването на опашка е най-голямо. Българинът чака само три минути и за обслужване в билетните каси на ЖП гарите, докато останалите чакат средно по дванадесет минути.

 

Най-много време за редене по опашки загубват клиентите в Русия - средно двадесет минути за една опашка, а най-малко такова е измерено във Франция - само една минута. Средната дължина на опашката при нас е от двама клиенти. Най-дългите опашки са в Русия - средно по десет човека там образуват една опашка.

 

През 2012 година времето за изчакване на опашка е намаляло с около 1 минута спрямо 2010 година според данните от проучването. Средно за 2012 година по опашки се чака 9 минути, докато дойде редът за обслужване, съобщи БТА.  

Споделяне

Още от България