”Икар 2015”:

Най-добър спектакъл е ”Каквато ти ме искаш” на Теди Москов

Марий Росен взе приза за режисура, Марин Янев – за най-добър актьор, а Ана Вълчанова – за най-добра актриса

Теди Москов, сн. БГНЕС

Представлението ”Каквато ти ме искаш” от Пирандело на Теди Москов в Народния театър ”Иван Вазов” спечели ”Икар 2015” за най-добър спектакъл. Постановката беше отличена и за сценографската среда - за декорите на Чавдар Гюзелев, костюмите на Свила Величкова и видеото на Иван Москов.

Марий Росен получи наградата за режисура за ”Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени”от Пол Зиндел на Центъра за неформално образование и културна дейност ”Алос”. Спектакълът донесе отличието за водеща женска роля на Ана Вълчанова.

”Икар 2015” за водеща мъжка роля взе Марин Янев за ”Вятърът в тополите” от Жерал Сиблера на Владимир Люцканов в Младежкия театър ”Николай Бинев”.

”Икар” за изключителен творчески принос към българския театър получи Никола Анастасов.

Призът за второстепенна мъжка роля получи Юлиан Вергов за ролята на Борис Сарафов в ”Солунските съзаклятници“, Народен театър, а за второстепенна женска роля - Елена Телбис за ролята на Катя в ”Жана“, Народен театър.

Наградата за музика бе присъдена на Христо Намлиев за ”Антигона“ в театър „София“, за ”Момо“ в Младежки театър "Николай Бинев“ и ”Страх“ в Държавен куклен театър Стара Загора. Намлиев е известен с участието си в култувата рок банда Herman's Wolf Band през 90-те години на миналия век.

Призът за дебют на годината пък отиде при Кристиана Ценкова за ролята на Лиса в ”Откраднати разкази“, ”Българска армия“.

Наградите ”Икар” на Съюза на артистите в България бяха връчени в петък вечерта в Народния театър на тържество по случай Международния ден на театъра - 27 март.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате да свърши служебното правителство?