Най-добрите ученици и учители с безплатни домашни компютри

От догодина най-добрите ученици и учители ще получават безплатни домашни компютри от просветното министерство. Това предвижда стратегията за въвеждането на информационните технологии в българските училища до 2012 година.

Тя бе представена в понеделник по време на форум "Информационни технологии в образованието - необходимата инвестиция в бъдещето на България". Конференцията се организира от "Майкрософт България", Синдикатът на българските учители и Министерството на образованието и науката (МОН).

За останалите ученици и учители просветното ведомство е предвидило по-гъвкави кредитни схеми, по които децата и преподавателите ще могат да купуват компютри за вкъщи на по-ниски цени, обясни Орлин Кузов, експерт в МОН.

Очаква се всяка година около 10 хил. ученици да се възползват от тези преференции.

За целта МОН ще отпуска годишно по 30-50 млн. лева за развитие на информационните технологии в училищата, като основен приоритет ще бъде снабдяването на децата с домашни компютри.

Така освен в училище, където учениците имат по два-три часа седмично информационни технологии, те ще могат да усъвършенстват знанията си и вкъщи чрез образователните портали и сайтове, смятат от МОН.

До края на тази година се очаква всичките над 3000 училища в страната да бъдат свързани с глобалната мрежа. Въпреки че до края на 2006 година те вече трябваше да имат Интернет, едва около 1000 училища бяха свързани заради съдебни дела по изпълнението на обществената поръчка.

Кузов припомни, че за последните три години над 40 хиляди компютри са влезли в училищата, а над 90 хиляди учители са били обучени за работа с компютри. Вече работи и националният образователен портал www.znam.bg.

Това е струвало около 150-200 млн. лева на МОН.

Споделяне

Още от Бизнес