
Най-евтините хранителни продукти се продават в България, а най-скъпите – в Норвегия, Дания и Швеция. Това показват данни на Евростат, цитирани от БТА.
При изчисленията са сравнени фактическите цени в Европейския съюз, Норвегия и Исландия, без да се обвързват с равнището на заплатите.
Най-евтини хранителни продукти се продават в България, Румъния и Полша, където цените са с 30% под средните за ЕС. Не е скъпа храната и в балтийските страни, Чехия и Унгария.
Приемливи са цените на храните в Холандия, Словения, Гърция и Великобритания, които са в средата на списъка на Евростат.
Като цяло стойността на продуктите, с изключение на рибата и спиртните напитки в Норвегия е с 64% по-висока от средноевропейската, в Дания - с 36%, а в Швеция - с 20%.
Цените на алкохола в Норвегия са по-високи със 166%, а Швеция е на четвърто място след Исландия и Финландия с 57% по-скъп алкохол.
Шведските плодове и зеленчуци са на второ място по цени след норвежките, а рибата, сиренето и млякото са дори по-евтини в сравнение със средностатистическите цени в целия ЕС.

Полезна ли ви беше тази статия?
Ще се радваме, ако подкрепите електронното издание Mediapool.bg, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.
Подкрепете ниАбонирайте се за най-важните новини, анализи и коментари на събития от деня. Бюлетинът се изпраща до електронния Ви адрес всеки ден в 18:00 часа.
Абонамент