Най-евтината кола в света излиза на пазара през юли

Най-евтината кола в света излиза на пазара през юли

Индийската компания “Тата мотърс“ започна серийното производство на най-евтиния автомобил в света “Нано“, предадоха световните агенции в понеделник. На индийския пазар моделът ще се появи през юли 2009 г.

Колата е дълга 3.1 метра, предвидена за петима души и ще струва 100 хил. рупии или 1979 долара. Цената обаче е за базовия модел, който няма никакви екстри като въздушна възглавница, климатик, и радио и се явява възможност за хората с ниски доходи да си купят първа кола. По-луксозните модели ще струват двойно..

Обемът на двигателя на "Нано" е 624 куб. см, мощността - 33 конски сили, управлението е четиристепенно.

Стартът на производството се планираше през октомври 2008 г., но заради спорове с фермери от Гуджарат заводът там не можа да бъде отворен. Предприятието, което сега започва производството, заради ограничените мощности може да пусне само между 30 и 50 х ил. бройки през първата година.

Дори обаче и да произвежда и продава 250 хил. коли годишно, каквито са плановете, “Тата мотърс“ ще добави едва 3 процента към доходите си. За да стане моделът рентабилен са необходими 5-6 ., смятат индийски аналитици.

Експерти се съмняват дали въобще “Нано“ ще успее да подобри състоянието на компанията, която само през октомври-декември 2008 г. реализира загуби от 54 млн. долара.

“Тата мотърс“ изплаща заем от 3 млрд. долара, който компанията взе миналия юни за покупката на марките Jaguar и Land Rover от “Форд мотърс“.

Освен това заради икономическата криза силно се е свило търсенето на нови автомобили.

Споделяне

Още от Бизнес