Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Най-евтината нощувка в държавна база – 5 лв. на човек

Ведомствата са най-неефективните хотелиери, сочи доклад на Световната банка

3 коментара
Дворецът "Евксиноград" е генерирал загуби за 600 000 лв. през 2016 г.

Държавата е най-големият неефективен хотелиер. Загубите от стопанисването на общо 115 обекта с представителни и социални функции, почивни станции и обекти за обучение възлизат на общо 22 млн. лв. за 2016 г.

Резиденция "Евксиноград" на Министерски съвет отчита годишна загуба от близо 700 000 лева, а почивната станция на МВР "Лазур" в Несебър - почти 600 000 лв. през 2016 г.

Най-ниската цена за нощувка е в почивна база на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) - 5 лв. на човек на вечер. Малко по-скъпо е в базите на МВР, където средните цени на нощувка са 7.50 лв. на човек.

Това сочи доклад на Световната банка, който разкрива колко струва на българските данъкоплатци издръжката на почивните станции. Той има за цел да прегледа спецификите на работа на обектите и да предложи начин за подобряване на управлението им.

Основният извод от доклада е, че държавата постепенно трябва да се оттегли от стопанисването на базите.

Предизвикателствата

Предизвикателствата, пред които са изправени държавните почивни бази, са стратегически, финансови, икономически, управленски и социални.

Стратегически - липсва цялостна държавна политика или визия за управлението на обектите с представителни и социални функции.

Финансови - обектите генерират големи загуби за държавния бюджет.

Икономически - тъй като работят на цени, по-ниски от пазарните, обектите представляват конкурентно предизвикателство за частните туристически обекти.

Управленски - обектите се управляват от държавни служители без специализирани познания или умения в областта на управлението на собствеността и туризма.

Социални - тъй като почивните станции се стопанисват от отделни министерства, няма равен достъп до обектите за всички държавни служители.

Свързани с прозрачността - няма оперативна информация за целите на сравнителен анализ, тъй като обектите не са задължени да прилагат общо приетите счетоводни практики и не публикуват годишни финансови отчети.

Голяма част от държавните почивни бази работят на загуба

Оценката на загубите разкрива, че 83% от 115-те почивни бази в изследването генерират загуба. Оперативните загуби достигат средно 230 хил. лв. на съоръжение през 2016 година. За проверените 115 бази с малко над 10 000 легла това са около 22 млн. лв. загуба.

Всъщност, обаче, реалната цена на предоставянето на услугата остава скрита, защото правителството обявява само оперативните разходи на обектите[1], а това не са единствените разходи, свързани с експлоатацията им.

В допълнение управителите на базите не са стимулирани да генерират допълнителни приходи. Причината - всички събрани приходи се превеждат директно по сметката на Министерството на финансите.

Изследването посочва и още един проблем - бюджетните ограничения водят до по-кратки периоди на експлоатация - почти двойно по-ниски от тези на подобни частни бази. Това е неефективно използване на недвижимата собственост и води до пропуснати ползи за държавата.

Неспазване на законови изисквания

Изследването показва, че някои от държавните обекти работят без валидни сертификати за категоризация, а има и такива, които изобщо не са категоризирани[2].

Няма яснота защо определен имот с представителен и социален характер е класифициран като публична или частна държавна собственост. Класификацията изглежда донякъде произволна[3].

Само една трета от изследваните администрации събират и анализират данни за удовлетвореността на клиентите, но две трети от останалите смятат, че подобна информация би била полезна.

Храната в държавните почивни бази се предлага без надценка или на загуба.

Субсидиране на външни посетители

Много от обектите са достъпни за външни посетители (т.е. не за придружители на служителите), които плащат от 15% до 100% над стандартната ставка за служителите. Въпреки че цените, заплащани от външните посетители, са по-високи, те са по-ниски от пазарните цени и не покриват обичайните разходи по експлоатацията на обектите. По този начин ведомствата на практика субсидират почивките и на външните си гости.

Ведомствата нямат изискване администрациите им да използват приоритетно обектите с представителни и социални функции за провеждане на срещи, семинари, конференции, форуми и т.н. Така те плащат допълнително за наемане на частни зали в хотели, въпреки че разполагат с необходимите помещения и техника.

Възлагането на външен изпълнител на цялото или част от управлението на собствеността не е обичайна практика сред участващите администрации. Само 5% от администрациите са възложили управлението на обектите на друго юридическо лице.

Държавата да се оттегли от стопанисването на обектите

Докладът на Световната банка съдържа редица препоръки за подобряването на управлението на държавните почивни бази, като изготвяне на стратегия за управление, централизиране на управлението и т.н.

В крайна сметка обаче, основният извод е, че държавата трябва постепенно да се оттегли от дейностите по поддръжката и управлението на ведомствени почивни бази. Представеният международен опит също показва, че това е практиката по света.

Често срещана и работеща практика е и управлението на държавни обекти в рамките на публично-частни споразумения като аутсорсинг, концесия или лизингови договори, които дават възможност за постигане на ползи за обществения сектор чрез ноу-хау от частния сектор.

Въпреки че по-голямата част от анкетираните служители в администрацията са в подкрепа на почивните станции, тази услуга е започнала да се предлага през годините на комунистическия режим, когато не е имало предоставящи я частни обекти, а пътуването в чужбина е било ограничено.

В днешно време тази социална придобивка може да се монетаризира (в заплатата) и всеки служител да избира дали да отиде на почивка в страната, в чужбина или изобщо да не почива.

В заключение може да се използват два цитата от доклада: "Дейността на почивните станции е неефективна и е източник на финансови загуби" и "Управлението на обекти за настаняване на туристи не е типична функция на правителството. Правителството следва да се съсредоточи върху предоставянето на основни обществени услуги, вместо да се конкурира с частния сектор за предоставянето на нещо, което в същността си е частна стока."

***

[1] Обектите с представителни и социални функции на централната администрация не са длъжни да изготвят подробни отчети на разходите и отчитат само оперативния си излишък или генерираните загуби. Този метод на отчитане не взима под внимание най-големите разходи по предоставяне на услугата, отразени в амортизацията на активите.

 

[2] Сертификатът за категоризация е валиден за 5 години и има за цел да гарантира на гостите, че местата за настаняване и заведенията за хранене спазват определени изисквания за качество на услугата, хигиена и безопасност на клиентите. Комисията за защита на потребителите има право да контролира дали обектите, които предлагат настаняване и храна, отговарят на изискванията на Закона за туризма.

 

[3] Въпреки че съществуващите правни възможности за имоти частна или съответно публична държавна собственост са сходни, някои от възможностите са приложими само за частната държавна собственост (например приватизация или апортирането на почивна станция в еднолично търговско дружество с държавно имущество), а други варианти са приложими само за имоти публична държавна собственост (например концесия за ползване или предоставяне за ползване, управляване или експлоатация на еднолични търговски дружества с държавно имущество и държавни предприятия по силата на закон). Докладът посочва, че преразглеждането на статута на базите е рядкост.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #3

  Световната банка да си гледа работата и да не ни се меси?! Държавата, при този нисък стандарт на живот и ниски заплати и пенсии, трябва да има социален фонд. Иначе чужденците ще почиват в България на морето, а ние ще им слугуваме. Формулата за успех е да се назначи иконом на всеки обект, който да реализира икономии, да състави план за ремонт и експлоатация и да се грижи за прилежащите площи. Ако такъв човек отдава сградите на частни лица извън сезона /летните месеци/, и се отчита на финансовото министерство, нещата ще се променят. Този фонд трябва да си намери шапка: финасовото, социалното и съответното ведомство, трябва да се занимават с въпроса и негово най-ефективно решение.

 2. Преслав
  #2

  Не помня по времето на Костов да са спирали да ги ползват :)

 3. Дядо ми Петър
  #1

  Нищо ново под слънцето. Новите номенклатурчици по нищо не се различават от старите. Които в годините на непрекъснатия дефицит на всичко - от плодовете и зеленчуците (много преди Костов да "унищожи" земеделието) до автомобилите, пазаруваха от специални магазини. За Кореком да не говорим - купуваха си долари колкото си искат, докато за нормалните граждани не се полагаха. Сега на новите явно не им стигат комисионните, които прибират за мръсните си дела. Та отново се ползват от същите привилегии. Защо не, щом не само ги търпим, но и си преизбираме. Безсрамно да ни будалкат, лъжат и крадат.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.