Най-големите акционери в КТБ с интерес, но без оферти за оздравяването й

Оманският фонд готов да спасява банката, но при "адекватна държавна подкрепа"

Вложители в КТБ отново протестираха пред централната банка с искане за адекватни мерки за изплащане на парите им. Сн. БГНЕС

Българската народна банка потвърди, че мажоритарният собственик на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) и вторият по големина акционер в банката - Държавният фонд на Оман - са изказали намерение да предложат план за оздравяване на изпадналата в тежка криза институция.

Цветан Василев, чиито лични активи бяха поставени под запор със съдебно решение заради обвиненията към него за източване на 206 млн. лв., е написал на БНБ за интереса си да предложи оздравяване на КТБ, което самият той съобщи ден, преди да бъде поставено имуществото му под запор, казват от централната банка. По ирония Цветан Василев е издирван от прокуратурата чрез Интерпол и Европол, като в същото време води кореспонденция с БНБ.

Самият Василев съобщи в последното от многобройните си отворени писма и позиции в личния си блог, че работи усилено върху планове за преструктуриране на КТБ съвместно с Оманския фонд и други инвеститори.

От БНБ припомнят хронологията на епистоларните си отношения с мажоритарните собственици на затворената търговска банка.

"На 22 август 2014 г. БНБ изпрати писма до двата най-големи акционера  в Корпоративна търговска банка (КТБ) – "Бромак“ АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС".

"В посочения срок бяха получени отговори от Цветан Василев, едноличен собственик на капитала на "Бромак“ АД, и от ФГДРСО, които не съдържат конкретни предложения и финансови ангажименти, но в които се декларират принципни намерения за евентуални бъдещи действия", продължава съобщението, според което Цветан Василев е уверил, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и правителството структурирано предложение.

"От своя страна ФГДРСО заявява намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка ("дю дилиджънс“) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство", пишат още от БНБ. От банката изтъкват, че са готови за "конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ".

От регулатора отговарят и на недоволството на вложителите в банката, които настояват за незабавни мерки за отваряне на КТБ, за да имат клиентите пълен достъп до средствата си там, като казват, че "продължава работата в рамките на законовите правомощия за точна и прецизна оценка на състоянието на банкова група КТБ", което изисквало време.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес