Най-големите банки и компании в Македония обещават да опростят дългове на бедните

Правителството на Македония започна кампания за отписване на дълговете на най-бедните граждани.

Най-големите банки и компании в Македония подписаха в сряда споразумение, с което се включват в кампанията на правителството за отписване на дългове на най-бедните граждани на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сред подписалите проекта са всички основни банки, компаниите доставчици на електроенергия и отопление, както и държавната телевизия. Програмата включва потребителски заеми, дългове по кредитни карти и сметки за електричество и отопление до 31 декември 2013 г.

За облекченията могат да кандидатстват получаващите социални помощи, дългосрочните безработни и хората с увреждания, както и лицата, загубили брачен партньор през последните пет години.


"Чрез подписването на това споразумение всички участници показаха висока степен на социална отговорност. С тази акция ние ще помогнем на най-уязвимите категории граждани", заяви след церемонията по подписването финансовият министър Зоран Ставрески.

Правителството стартира програмата за отписване на дългове през юни, ден след като кабинетът на премиера Никола Груевски положи клетва за четвърти пореден мандат.

Страната с двумилионно население е една от най-бедните в Европа, като безработицата достига 27 процента, а средната нетна месечна заплата е 350 евро.

Освен да облекчи живота на най-бедните, правителството се надява, че отписването на дълговете ще помогне за допълнително стимулиране на растежа. Очаква се икономиката на страната да нарасне с 3.7 процента тази година и с около 4.2 процента през 2015 г.

Подобна програма е планирана и в членката на Европейския съюз Хърватия, отбелязва Ройтерс. Правителството там започна преговори с най-големите банки и телекомите за отписване на дългове на стойност 10 000 куни (1725 долара) на човек за мнозинството от най-бедните граждани.

Споделяне

Още от Бизнес