Най-големите икономики в Европа искат правила за биткойн

Въпросът може да бъде поставен на следващата среща във формат Г-20

Най-големите икономики в Европа искат правила за биткойн

Няколко европейски държави се обявиха за въвеждането на международна регулация за най-популярната криптовалута - биткойн. Искането им е провокирано от притесненията, че тази валута се използва от наркотрафиканти и терористи, както и за пране на пари.

За въвеждането на всеобща регулация за биткойна, който се използва по целия свят, се обявиха правителствата на Германия, Франция и Италия, които са сред най-големите икономики в ЕС. По искане на Великобритания Европейският съюз вече разработва правила, с които платформите за търговия с криптовалути да бъдат задължени да проверяват купувачите, съобщи агенция "Блумбърг".

Предложението за всеобщи правила дойде първо от финансовия министър на Франция Брюно льо Мер, който смята, че въпросът трябва да се обсъди от държавите от Г-20, където са представени 19-те страни с най-големи икономики в света плюс Европейският съюз. Той обяви, че не харесва виртуалната валута и предупреди, че тя може да прикрива престъпни дейности като трафик на наркотици и тероризъм. Според него съществува и спекулативен риск, който трябва да бъде изследван.

Германското финансово министерство приветства предложението на льо Мер. "Има основание да обсъдим спекулативния риск от виртуалните валути и тяхното отражение върху финансовата система на международно ниво", съобщиха от ведомството в отговор на въпроси на "Блумбърг". Темата можело да се обсъди на следващата среща на финансовите министри на страните от Г-20 и на управителите на централните банки.

В отговорите от германското финансово министерство се казва също, че то следи отблизо развитието на финансовия пазар, включително и търговията с биткойн.

Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан също е готов за обсъждане на въпроса за всеобщи правила за биткойн, казва правителствен източник на "Блумбърг".

В началото на месеца кабинетът на Великобритания поиска платформите за обмен на виртуални валути и доставчиците на дигитални портфейли да бъдат включени в общоевропейските регулациите срещу прането на пари. От Европейската комисия обявиха, че вече се подготвя законодателство, което да въведе мерки срещу финансирането на терористични организации и инвестирането на средства от престъпна дейност, включвайки дигиталните валути в текстовете. Сред мерките са възможността за разкриване на самоличността на потребителите,

използващи криптовалути, както и задължение платформите за търговия с виртуални валути да проверяват купувачите и да докладват за подозрителни действия.

Според британското правителство виртуалните валути улесняват киберпреспъленията. Все по-често киберпрестъпниците криптират важни данни в електронните устройства на жертвите си и искат откуп във виртуални валути, за да ги отключат. Според британските власти към момента има малко доказателства, че биткойн се използва за пране на пари, но рискът за това се увеличава.

Наскоро носители на Нобеловата награда за икономика също се обявиха срещу биткойн. Джоузеф Стиглиц смята, че криптовалутата трябва да бъде забранена. Робърт Шилер сравни интереса към биткойн с криминален филм, който въвлича хора, които искат да надхитрят системата.

Въпреки все по-силните притеснения за негативните ефекти от виртуалната валута, биткойн продължава да удря рекорди по стойност. След старта на нова платформа за фючърсна търговия с биткойн в неделя на Чикагската борса, цената достигна 20 000 долара, но след това се спусна под 19 хил. долара.

За сравнение в началото на 2017 г. криптовалутата се търгуваше за едва 1000 долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес