Според лидера на ДСБ Иван Костов

Най-големите предизвикателства са промяна на политическия модел и конституцията

Най-големите предизвикателства са промяна на политическия модел и конституцията

"Най-голямото ми съмнение е дали ще минем през тези изпитания – дали ще бъде решена политическата криза, съмнявам се, че ще ни стигнат сили да променим Конституцията, за да премахнем дефектите на българския политически модел. Моля се да ни стигнат силите и разума, защото движени от емоциите толкова много години, ние не можем да се доверим на разума и на аргументите". Това заяви в събота, пред Дарик лидерът на ДСБ Иван Костов. „Моля се хората да вземат правилния избор в тези два месеца, които имаха за мислене, защото ако не направят правилния избор, те сами ще обрекат страната си на политическа нестабилност”, заяви Костов.

Той призна, че е готов да се разкае за много неща, "но първо трябва да видим какво съм взел и съм оставил след себе си". "Взел съм страна във фалит, това съм заварил и съм оставил страна, за която следващият премиер каза, че съм поставил висока летва", каза Костов. Той посочи, че е заблуда и митологизирана недействителност темата за смятаната на собствеността. "Няма такова нещо", подчерта Костов.

"Сигурно съм сбъркал, че не се доверих на екипа на Илко Семерджиев и не завърших на практика всички мерки за болничната реформа, а се уплаших и последвах съвета на Световната банка, защото те казаха оставете това за следващото правителство. Давам си сметка, че този момент на колебание е причинил много злини на хората", заяви Костов.

Попитан кой закон би променил, лидерът на ДСБ е категоричен, че в България има много лоши закони. "Огромна част от тях са свързани с контрола върху нелоялната конкуренция на пазара, обществените поръчки, администрацията тежко е злоупотребила с властта си. Демонтираха всички елементи, свързани със защитата на интересите на потребителите. Тези закони всичките трябва да бъдат сменени", подчерта Иван Костов.

България не се нуждае от милост, а от икономически решения. Милостта е свързана със социалното подпомагане, а системите за такава социална помощ в България се задъхват и не са в състояние да свършат каквото и да било. България има нужда от силна икономическа политика за възстановяване на пазара и силен икономически растеж, заяви Костов. Той подчерта, че осъжда посегателството на закона и отказа да си изпълняват задълженията администрацията и отказа на политиците да изпълняват дълга си, осъждам отказа от правосъдие и осъждам много неща в себе си. Знам, че не трябва да съдя другите хора персонално, защото нали един ни съди всичките, каза Иван Костов. Много искам България да излезе от тази криза сега.

Голямата измама и на тези избори е популисткият лозунг, че политиците могат да дадат работа, заплати, високи доходи на хората. Това не е вярно. Хората изработват доходите, хората създават работата, хората създават предприемачеството, категоричен е Костов.

Не съм имал никога усещането, че предавам някого. Имал съм винаги усещането, че съм боец, който никога не предава. Никога няма да отстъпя пред гневна тълпа, подчерта лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още от Избори 2013

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?