Най-големият климатичен форум започна: Обама призова световните лидери да гарантират бъдещето

Според Китай развитите страни трябва да плащат за борбата със затоплянето

Американският президент Барак Обама заяви, че САЩ разбират, че носят отговорност за затоплянето на климата на планетата и призова световните лидери да действат сега, за да гарантират бъдещето на света.

"Бъдещето е нещо, което ние имаме възможността да променим тук и сега, но само ако осъзнаем важността на момента“, каза Обама на световната конференция на ООН по климатичните промени в Париж, която бе открита днес.

Той посочи, че 2015 година е най-топлата в света за цялата история на метереологичните наблюдения и отбеляза, че климатичните промени "особено остро се чувстват в Аляска".

Обама призова световните лидери да не се поддават на "циничния възглед", че "ние не можем да направим нищо", за да попречим на затоплянето на планетата.

След като описа заплахите от потопяването на цели страни, от изоставянето на огромни градове и от все по-катастрофални наводнения и природни бедствия, президентът на САЩ подчерта, че "ние сме в състояние да променим тази мрачна перспектива".

Той цитира известните думи на бореца за граждански права в САЩ Мартин Лутър Кинг, че можем да се окажем в положението "да закъснеем с прегръщането на една кауза". "А този час вече ни връхлита", предупреди Обама.

Президентът на САЩ използва речта си пред над 150 световни лидери, за да поздрави Париж и неговите жители, че "настояха тази жизнено важна конференция да се състои" само две седмици след атентатите във френската столица, при които бяха убити 130 души.

Събирането на световните лидери тук показва тяхната решимост да се борят срещу тероризма и в същото време да отстояват своите ценности, каза той.

Най-голямата организирана досега конференция за климата бе открита официално в Париж в присъствието на 150 държавни и правителствени ръководители, с надеждата да се постигне историческо споразумение за ограничаване на глобалното затопляне.

Традиционната за всички срещи на върха обща снимка на участниците в международната конференция на ООН за климата в Париж бе направена в отсъствието на руския президент Владимир Путин.

Програмата на форума изискваше световните лидери да се съберат в една от залите на изложбения център "Льо Бурже" за общата снимка. По това време самолетът на Путин още не беше пристигнал в Париж. Той кацна около 15 минути след края на фотосеанса.

Русия ще пести с революционни енергоспестяващи решения

Путин заяви в речта си, че до 2030 г. Русия ще намали вредните емисии в атмосферата до 70 процента в сравнение с базовата 1990 г.

"Към тази цел Русия ще се стреми чрез революционни енергоспестяващи решения, включително и чрез нови нанотехнологии", посочи Путин.

Той даде пример, че в страната е разработена технология, основана на въглеродни нанотръби, която, по преценка на експертите, може да понижи емисиите на въглероден диоксид до 2030 г. с 160-180 млн. тона.

Според него в бъдещото споразумение, което се очаква да бъде постигнато на конференцията, трябва да бъде отчетена важната роля на горите като основни "абсорбатори" на парникови газове. Това е особено важно за Русия, която притежава огромни горски ресурси и прави много за опазването на "белите дробове" на планетата, подчерта той.

Путин обърна внимание, че принципиално значение за съкращаването на вредните емисии имат развиващите се страни, и затова Русия възнамерява да им оказва финансова и друга подкрепа чрез механизмите на ООН.

Китай: Развитите страни трябва да плащат за борбата със затоплянето

Китайският президент Си Цзинпин от своя страна заяви, че всички страни трябва да могат сами да избират пътищата за решаване на проблема с глобалното изменение на климата.

"Страните трябва да се включат в диалога и да споделят най-добрите практики. В същото времe те трябва да могат да разработят решения по въпросите на климата в съответствие със собствените си условия”, допълни той.

В речта си Цзинпин призова за "цялостно, балансирано и обединяващо споразумение” за изменението на климата. Според него развитите страни трябва да плащат за борбата със затоплянето.

Във форума ще участват близо 150 държавни и правителствени ръководители от цял свят, сред които президентите на Франция, САЩ, Русия, Китай и Турция.

Какви са целите на споразумението?

Френският президент Франсоа Оланд призова за силно споразумение за борба с климатичните промени при откриването на световната конференция на ООН за климата в Париж, като заяви, че "никога досега не е имало толкова високи залози на международна среща".

Оланд каза, че споразумението трябва да включва ангажимент да се ограничи покачването на световните температури до 2 градуса по Целзий над равнището от прединдустриалната епоха, а по възможност - и до 1.5 градус.

Той призова на всеки пет години да се правят преразглеждания въз основа на научното развитие и заяви, че никоя страна не трябва да бъде оставена да се справя с климатичните промени сама.

"Не избирам между борбата с тероризма и борбата с глобалното затопляне", заяви Оланд след спазената от над 150 световни лидери минута мълчание в памет на жертвите на атентати по света, включително тези в Париж на 13 ноември.

Френският президент предупреди, че климатичните промени ще предизвикат още повече конфликти за ресурси, и подчерта, че залогът на сегашната конференция за климата е основно мирът.

От тази конференция се очаква до 11 декември да произведе първото всеобщо споразумение за борба с климатичните промени.

Стотици хиляди демонстрираха срещу глобалното затопляне

В неделя вечерта стотици хиляди хора по цял свят призоваха вчера за твърди ангажименти срещу глобалното затопляне.

Над 570 хиляди души участваха в 2300 демонстрации за климата, организирани в 175 страни, по оценка на един от организаторите, неправителствената организация Авааз.

"Ние изпращаме ясно послание, за да кажем, че искаме споразумение. Думите вече не са достатъчни (...), целият свят в един глас настоява за действия", заяви Сам Барат, един от организаторите на кампанията, по време на шествието в Лондон, на което се събраха 50 000 души. Някои от демонстрантите в британската столица бяха дошли от Франция, където митингите са забранени поради извънредното положение, въпреки че това не попречи да се направи дълга жива верига на един от парижките булеварди.

В Амстердам се събраха близо 7000 души, мнозина на велосипеди, въпреки студеното и дъждовно време. В Атина демонстрантите бяха хиляда, в Стокхолм - четири хиляди. Близо 17 хиляди души преминаха по улиците на Берлин и стигнаха до Брандебургската врата, където бе поставен огромен надуваем земен глобус. В Мадрид се събраха близо 20 хиляди души, според Грийнпийс, а на другия край на планетата, в Австралия, демонстрантите в Сидни бяха 45 хиляди, издигайки лозунги "Няма планета Б" и "Световна солидарност".

Официалното наименование на конференцията за климата е Годишна конференция на страните по рамковата конвенция на ООН за климатичните промени. Конвенцията беше приета на срещата на върха в Рио през 1992 г. Оттогава всяка година страните по конвенцията се събират на различни места по света, за да обсъждат как се прилага тя. Конвенцията влезе в сила на 21 март 1994 г. и сега има 196 членки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?