Фондация "Медийна демокрация":

Най-големият проблем на медиите у нас са собствениците им и външния контрол

Най-големият проблем на медиите у нас са собствениците им и външния контрол

Политическият контрол върху медиите, търговското влияние и влиянието на собствениците върху редакционното съдържание са най-големите проблеми за медиите в България. Това показва анализът за медийния плурализъм, направен от Фондация "Медийна демокрация".

Той отново очертава характерните проблеми за медийната среда у нас от години. Оценките показват висока степен на политически контрол в сектора на печатните медии, среден риск по отношение на телевизиите и относително слаб контрол върху радиостанциите. Медийните собственици и други търговски субекти редовно оказват влияние върху редакционното съдържание, изтъкна професор Нели Огнянова - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски”.

Политическият контрол върху медиите показва висок риск (79%). Съществуват общи законови разпоредби срещу политически намеси, но притежаването на медии или други форми на пряк или непряк контрол от страна на политици не е изрично забранено или ограничено от закона, отбелязва в доклада си фондацията.

"В България в момента съществуват две партийни телевизии ("Алфа” и СКАТ), а шест вестника са официално собственост на народния представител Делян Пеевски. Налице са системни случаи на конфликт на интереси между медийни собственици, от една страна, и управляващи партии, политически групи и политици, от друга. Политическите зависимости засягат като националните, така и регионалните медии. Оценките показват висока степен на политически контрол в сектора на печатните медии, среден риск по отношение на телевизиите и относително слаб контрол върху радиостанциите. Въпреки че водещата информационна агенция се финансира от държавния бюджет, тя има репутация на политически независима", отбелязват експертите.

Според изследването им обаче водещата мрежа за разпространение на печатни издания остава марката "Лафка", собственост на "Табак маркет”. Тя е считана от експерти за политически обвързана заради участието на депутата Делян Пеевски в собствеността на компанията, която стои зад мрежата. Въпреки че през март 2016 Пеевски обяви, че ще продаде дяловете си, съмненията за негово влияние върху разпространителския бизнес остават, се посочва още в доклада.

Свободата на изразяване все повече се засяга от други закони извън медийната област. Дефицитът на данни за собствеността и за пазарните дялове не позволява да се направи точна оценка на реалната концентрация на собствениците, притежаващи дялове в различни сектори на националния пазар, коментира проф. Огнянова

Според доклада, направен от Фондация "Медийна демокрация", съществуват сериозни рискове по отношение на свободата на медиите и на журналистите. През последните години закони, третиращи други сфери, и по-специално финансовия сектор, са прилагани по начини, водещи до ограничаване на медиите.

Световният индекс на "Репортери без граници” за свободата на пресата поставя България на 113-ото място сред 180 наблюдавани страни (последно място в сравнение с други държави от ЕС).

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?